Dodik: Velika odgovornost, razumio sam poruku naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je odgovornost koju je dobio u ovom mandatu veća nego ranije, da je razumio poruku naroda kome je veliki dužnik u ispunjavanju očekivanja, a to su da očuva mir i stabilnost i sačuva Republiku Srpsku.

“To ću neprestano raditi. Srpska ima dovoljno kapaciteta da se izrazi, Dejtonski sporazum je jasno pozicionirao”, rekao je Dodik na inauguracionom prijemu koji je priredio u Palati Republike.

On je ukazao da je važno vratiti oduzete nadležnosti, te da će se truditi da to čini političkim sredstvima.

“Politika je doprinijela tome da sam treći put izabran za predsjednika Srpske u veoma izazovnom vremenu”, rekao je Dodik i dodao da na ovim prostorima nikada nije dosadno.

On je ukazao da Srpska želi Ustav BiH kako je napisan, a da će ona odlučivati da li će ulaziti u reforme.

Srpska, dodao je, želi i hoće saradnju sa EU, donijela je suverenu odluku da neće biti članica NATO, ali hoće da sarađUJE, napomenušvi da želi saradnju i sa Rusijom, Kinom, ali i SAD.

On je dodao da će vjerovatno brzo biti formirane institucije vlasti na niovu BiH, te da će se raditi ukoliko bude razgovora bez upilitanja sa strane.

“Mir među nama mora da bude prioritet. Srpska ne traži ništa, već da se poštuje naša ustavna pozicija”, rekao je Dodik i dodao da nisu zadovoljni sistemom pravosuđa.

Dodik je napomenuo da ne želi da zaustavi nijedan projekat u FBiH, ali da kao predsjednik Srpske neće dozvoliti da neko zaustavi projekte vrijedne tri milijarde jer mu je to hir.

foto: Srna

On je dodao i da je važna podrška koju dobija od ruskog ambasadora, te da Republika Srpska želi da ostane partner sa svima.

Dodik je naglasio da u njemu niko neće imati saradnika za opsturkcije. “Mi smo za BiH kakva piše u Ustavu. Možda djeluje da smo mali ali imamo veliki karakter i istrajnost, samo tražimo našu ustavnu poziciju”, rekao je Dodik i dodao da se mora razgovarati o zloupotrebama OBA, jer to nije obavještajna služba koju Srpska hoće.

On je savjetovao da Srpsku ne iskušavaju na pitanjima nadležnosti, istakavši da Srpska hoće mir i stabilnost sa svima.

“Srpska je dovoljno velika da prihvati sve, tu je da bi pokazala ono što srpski narod pokazuje, a to je širina za sve. Biti predsjednik Republike Srpske je velika čast, radiću predano i sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Federacijom i sa EU, nismo se odrekli evropskog puta”, rekao je Dodik u svom obraćanju.

On je zahvalio zvanicama koje su stigle na prijem i poželio da očuvaju mir i stabilnosti uz riječi “budimo ljudi”.

PATRIJARH PORFIRIJE: GRADITI MIR I JEDINSTVO

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na inauguracionom prijemu kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Banjaluci da u ovim turbulentnim vremenima nije lako biti predsjednik Srpske, ali da treba da gradi mir i jedinstvo.

“Radost je za nas sabrane ovde da čestitamo izbor Dodiku na veoma odgovornu funkciju, predsjednika Republike Srpske”, rekao je patrijarh u obraćanju.

foto: Srna

On je dodao da nimalo nije lako biti predsjednik Srpske u turbulentnim, uzburkanim vremenima i globalno i lokalno.

“Mir je naravno najvažnija vrednost, uslov bez kojeg se ne može funkcionisati. Uvek je bio skupocena vrednost i uvek je bio dovođen u pitanje”, istakao je srpski patrijarh.

On je ukazao da se vide nesporazumi na sve strane, ali da su zato svi pozvani da učestvuju u izgradnji mira.

“Iluzija je misliti da možemo rješavati globalna pitanja, ali smo pozvani da učinimo sve da mesto na kome se nalazimo ispunimo mirom”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je podsjetio na Hristove riječi da svi jedno budu i ukazao da se to jedinstvo postiže tako što se prvo gradi u svom okruženju, porodici, komšijama, svome mjestu.

Predsjedniku Srpske je savjetovao da uspostavlja jedinstvo i mir. “Želimo da budete predsednik svih ljudi u Srpskoj i da se borite za mir, jedinstvo svih ljudi. Neka Vam Gospod da snage i odlučnosti i siguran sam da ćete imati podršku svog naroda. Neka vas Bog čuva”, zaključio je patrijarh.

BRNABIĆ: SRPSKA I SRBIJA NASTAVLJAJU PUNU SARADNJU

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je večeras da će se u mandatu novih vlada Republike Srpske i Srbije početi sa izgradnjom Memorijalnog centra Donja Gradina.

Brnabićeva je rekla da će ovaj izuzetno važan posao voditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković sa timom iz Srpske.

“To dugujemo našim precima i potomocima, krajnje je vrijeme da se počne graditi”, rekla je Brnabićeva večeras u Banjaluci na inauguracionim prijemu kod predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Ona je poželjela sreću Dodiku, budućem mandataru Radovanu Viškoviću, srpskom članu Predsjedništvu BiH Željki Cvijenović, te poručila da će u Srbiji, njenom predsjediku Aleksandru Vučiću i Vladi imati oslonac i stub da pomogne kada treba.

“Kada ima za Srbiju, ima i za Srpsku”, naglasila je Brnabićeva i dodala da je raduje što ima priliku da u novom mandatu da nastavi saradnju i da se grade specijalne i posebne veze Srbije i Srpske.

foto: Srna

Ona je navela da je predstojeći period izazovan, da će nastaviti sve projekte koje su pokrenuli u prethodnom periodu kao što su auto-put od Bijeljina do Sarajeva, aeredrom Trebinje, HE “Buk Bijela”.

“Radeći u interesu srpskog naroda na ovim prostorima i cijelom Balkanu nastojimo da gradimo mirniji, stabilniji i prosperitetniji Balkan za buduće generacije, to je naša zajednička misija i cilj”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da Srbija ima pravo na specijalne i posebne veze sa Srpskom i to pravo ljubomorno čuva.

“Srpski narod je narod koji u ovom trenutku na Balkanu stoji kao čuvar međunarodnog prava, obaveza, potpisanih dokumenta, pa tako i Dejtonskog sporazuma, čiji je Srbija potpisnik i garant”, napomenula je Brnabićeva.

Ona je dodala da će insistirati na daljem čuvanju Republike Srpske i na najboljim mogućim odnosima sa BiH.

foto: Srna
KALABUHOV: ZALAŽEMO SE SA SRPSKOM ZA POŠTOVANjE DEJTONSKOG SPORAZUMA

Rusija se zajedno sa Republikom Srpskom zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, koji očekuje da će nastaviti dobru saradnju sa novoizabranim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović.

“Imamo strateške ciljeve, a jedan od njih jeste poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Siguran sam da će to i ostati”, rekao je Kalabuhov novinarima prije inauguracionog prijema kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika-

On je istakao važnost ekonomske saradnje Rusije sa BiH, odnosno Republikom Srpskom, do najavio da bi na proljeće naredne godine u Srpskoj trebalo da bude održan Ekonomski forum privrednika dvije zemlje.

Među zvanicama koje pristižu na prijem su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijeri Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

(Srna/RTRS)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *