Dodik preuzeo dužnost predsjednika Srpske /VIDEO/

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je danas dužnost od dosadašnjeg predsjednika Željke Cvijanović svečanim činom primopredaje u Palati Republike u Banjaluci.

Dodiku je u Palati Republike Cvijanovićeva svečano uručila zastavu i Ustav Republike Srpske.

Nakon toga su Dodik i Cvijanovićva potpisali svečanu izjavu o primopredaji dužnosti predsjednika Republike Srpske.

Primopredaji dužnosti prethodila je i svečana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Intoniranjem himni BiH i Republike Srpske, uz prisustvo brojnih zvanica,  počela je konstitutivna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske.

Narodni poslanici svečano su položili zakletvu, čime su i zvanično stupili na dužnost u najvišem zakonodavnom tijelu u Srpskoj. Obavezali su se da će poštovati ovaj dom, te ustave i zakone BiH, odnosno Republike Srpske.

Narodna skupština RS broji 83 poslanika. Danas su poslanici opozicije odbili da im članovi CIK-a BiH uruče sertifikate, a Lider Liste “Za pravdu i red” Nebojša Vukanović i danas je bio najglasniji, pa je za svoje ponašanje dobio i opomenu. Rapravu je izazvao i izvještaj Komisije za izbor i imenovanje, kojim se potvrđuju mandati poslanicima osvojenim na izborima, kao i rezultati oktobarskih izbora.

Opozicioni poslanici na konstitutivnoj sjednici ukazivali su na navodnu povredu poslovnika, negodovali su i zbog izbornih rezultata, uporno potencirajući priču da su izbori u Republici Srpskoj pokradeni.

Nakon rasprave o izboru predsjednika Narodne Skupštine, uslijedilo je i glasanje i Nenad Stevandić je izabran za novog predsjednika Parlamenta Srpske.

Uslijedio je zatim i izbor Borana Bosančića, za generalnog sekretara Narodne skupštine RS, a potom su zakletvu pred poslanicima i Narodnom Skupštinom položili Željka Cvijanović, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, te Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kao i potpredsjednici Srpske Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Dodik je istakao da neće prihvatiti intervencije koje zadiru u imovinsko-pravne odnose ili druga pitanja važna za Republiku Srpsku.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *