Dodik: Investicioni ciklus od milijardu do milijardu i po evra

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će u naredne tri godine u Srpskoj biti pokrenut investicioni ciklus u vrijednosti od milijardu do milijardu i po evra.

“Pokrenućemo različite projekte, a prioritet su energetika, saobraćajna infrastruktura i zdravstveni sektor. Poseban prioritet je izgradnja auto-puta i gasovoda od Bijeljine prema Banjaluci”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sjednice proširenog Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je istakao da je cilj da u idućoj godini počnu ulaganja sa Vladom Srbije u izgradnju elektrana na Drini, te izgradnju sistema elektrana “Buk Bijela” čija je vrijednost 108 miliona evra.

Prema njegovim riječima, auto-put od Banjaluke prema Bijeljini treba da bude završen za pet godina.

“Za to treba obezbijediti novac i Vlada vodi pregovore. Gasovod na istoj trasi koštaće oko 360 miliona KM”“, kaže Dodik.

U idućoj godini, dodao je on, u planu je da započnu pripreme za dvogodišnji ciklus ulaganja u modernizaciju magistralnih i regionalnih puteva u vrijednosti oko 200 miliona evra.

“Već vodimo pregovore sa domaćim i međunarodnim bankama i uvjereni smo da ćemo obezbijediti potrebna sredstva”, rekao je Dodik.

Ulaganja u zdravstveni sektor

Govoreći o ulaganjima u zdravstveni sektor, Dodik je istakao da je danas počela izgradnja bolnice u Doboju čija je vrijednost 108 miliona evra.

“Radimo i na modernizaciji i dogradnji bolnice u Zvorniku u vrijendosti od oko 26 miliona. Nastavljamo i sa dogradnjom i modernizacijom Univerzitetskog kliničkog centra centra Republike Srpske. Jedan od najvažnijih projekata je kardiohirurgija koja treba da počne sa radom u martu ili aprilu naredne godine. Biće modernizovana i ginekologija i druga odjeljenja koja nisu bila obuhvaćena prvom fazom. Ulaganja će biti završena izgradnjom zgrade Medicinskog fakulteta i Medicinske škole tako da će to biti integrisan prostor”, naglasio je Dodik.

On je najavio da naredne godine počinje ciklus ulaganja u banje u Srpskoj da bi bile modernizovane i podignuti kapaciteti za boravak i liječenje u šta će biti uloženo oko 100 miliona KM.

“Bratoljub” – Deblokrana tri miliona KM

Dodik je istakao da su danas deblokrana tri miliona KM za izgradnju graničnog prelaza na mostu “Bratoljub” kod Bratunca.

“Dvije godine se čeka da budu odobrena sredstva u Savjetu ministara da bi počela izgradnja graničnog prelaza. Srbija je vlastitim sredstvima izgradila most, a BiH je trebala da izgradi granični prelaz, ali je sve stajalo zbog inertnosti prethodne strukture u Savjetu ministara. Danas smo riješili taj problem i već od ponedjeljka krećemo u proceduru koja je potrebna za izgradnju graničnog prelaza kako bi to bilo stavljeno u funkciju”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, opredjeljenje SNSD-a jeste da bude nastavljeno sa sprovođenjem pronatalitetne politike usvajanjem niza operativnih mjera, te reformom obrazovanja.

“U idućoj godini imaćemo završen koncept reforme obrazovanja i on će biti kompatibilan sa sistemom obrazovanja u Srbiji. To podrazumijeva da će svi predmeti nacionalnog karaktera biti identičnog sadržaja kao u Srbiji. Na tome rade naši timovi i vjerujemo da će to biti pripremljeno do početka iduće školske godine”, kaže Dodik i dodaje:

“To je naše pravo i sasvim je normalno da kroz sistem specijalnih paralelnih veza možemo to da razvijamo. Prenos nadležnosti na nivo BiH se neće desiti tako da ostajemo posvećeni izradi obrazovnog sistema u interesu Srpske”.

šŠto prije treba biti omogućen nesmetan rad NSRS

Prema njegovim riječima, Izvršni komitet SNSD-a zaključio je da što prije treba biti omogućen nesmetan rad Narodne skupštine Republike Srpske da se ne bi ponavljali problemi sa posljednje posebne sjednice.

“Vjerujemo da postoji koordinisana akcija u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori kojom određene strukture pokušavaju da destabilizuju ove prostore. Ti centri smatraju da u Crnoj Gori ne valja opozicija, a ovdje i u Srbiji vlast.

Odgovorićemo snažno u nastajanju da obezbijedimo normalne uslove za nesmetan rad i funkcionisanje institucija kao što je sinoć zahtijevano i sa skupa udruženja veterana“, naglasio je Dodik.

On je dodao da je Izvršni komitet ocijenio da je Srpska pokazala visok stepen stabilnosti time što su u neposrednoj blizini održana dva skupa i da nije bilo nikakvih incidenata.

“Malo zemalja u regionu bi to moglo da uradi i da iskontrolišu situaciju. Pokazali smo sposobnost institucija i policije. Zahvaljaujem i drugoj strani koja se nije kretala što bi predstavljalo problem i što su uspjeli da iskontrolišu situaciju. Svako ima pravo da iznosi svoje političke stavove, ali moraćemo poraditi na normalizovanju funkcionisanja Narodne skupštine”, kaže Dodik.

On je istakao da je završeno formiranje vlasti na nivou BiH uz potrebu da neka mjesta budu popunjena, što će biti završeno u januaru naredne godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *