Dodik: Cilj srpskog naroda su sloboda i Srpska

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj srpskog naroda sloboda na ovim prostorima i Republika Srpska.

Dodik je istakao da srpski narod u Republici Srpskoj obilježava 9. januar sa velikom ljubavlju, istakavši da sloboda za Srbe nikada nije bila filozofska riječ već egzistencijalna i da je dovela do mnogih akcija, pa i do Republike Srpske.

“Ne želimo ni sa kim se da sukobimo, da budemo prijetnja, da nekoga napadnemo”, rekao je Dodik u obraćanju na akademiji povodom Dana Republike na kojoj se prisutnima obratio sa “Pomoz Bog”.

On je naglasio da nijedan metak nije ispaljen kada je formirana Republika Srpska, a to je učinjeno jer je srpskom narodu prijetilo da bude odvojen od svoje matice.

foto: Srna/Borislav Zdrinja

“Zabrinuti nismo željeli rat i nismo dali razloga da ga bude”, naglasio je Dodik i dodao da su u tom trenutku vođe srpskog naroda žrtvovale vlastiti komoditet, a neki od njih su danas pokojnim, neki u bjelosvjetskim kazamatima.

Dodik je naglasio da je sve što je poslije toga zadesilo Srbe bazirano na laži, a na bazi te laži napravljena je politička koncepcija koja se zove Dejtonski spoazum i nametnuto da jednog dana nestanemo.

On je dodao i da ne skrivaju da kažu da nikada nisu imali namjeru da taj sporazum bude trajan, već je predviđen da bude prelazno rješenje.

PATRIJARH PORFIRIJE: U OVOM VREMENA POTREBNO JE SRPSKO JEDINSTVO

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas da je u ovom vremenima potrebno srpsko jedinstvo, istakavši da tamo gdje su istina i pravda dejstvuje blagodat Božija.

Srpski patrijarh je ukazao da bi Srbima u Republici Srpskoj neko da spočitava što slave Svetog Stefana, želio bi da kaže da to ne treba da čine, ali da srpski narod neće i ne smije nametati svoj model života.

“Ali, u isto vrijeme ni po koju cijenu i ni na koji način ne možemo se odreći svoje slave”, naglasio je patrijarh Porfirije u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana Republike, 9. januara.

To bi, kako je pojasnio patrijarh, značilo da se Srbi odriču svoje vjere, što bi značilo i sebe.

“To bi značilo da se odričemo onoga što je po pravdi ljudskoj i po pravdi Božijoj. Ne tražimo od drugih da se odreknu sebe i da se odreknu onoga što je njihovo. Ali, ono što je naše u svakom smislu te riječi imamo pravo i hoćemo, slaveći Hrista i Svetoga Stefana”, istakao je patrijarh Porfirije.

foto: Srna/Borislav Zdrinja

U obraćanju je naglasio da je mir i cilj i težnja srpskog naroda, te naglasio da za mirom Božijim čezne svaki čovjek.

“Suština našeg opredjeljenja jeste mir i ljubav prema svakom čovjeku. Mir Hristov ostaje ono što je naš narod”, rekao je Porfirije koji je prisutne pozdravio tradicionalni božićnim pozdravom “Mir Bžiji, Hristos se rodi”!.

Patrijarh je istakao značaj vjere koju je imao i pravomučenik Stefana, što se vidjelo bez obzira na vjetrove koji su pokušali da ga poljuljaju.

“To važi i za nas, ukoliko postoje vjetrovi koji bi htjeli da nas poljuljaju ili klipovi koji nam se podmeću u točkove da bismo posrtali. Bez obzira na sve to, ako imamu čistu, istinsku, jaku vjeru, a znamo da imamo i čist cilj koji je istinit, pravedan, prije ili kasnije snagom vjere zasigurno ostvarujemo svoj cilj i želju”, naveo je partijarh.

ORLIĆ: SRBIJA UVIJEK UZ SRPSKU
foto: RTRS

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić čestitao je u ime građana Srbije Dan Republike Srpske, uz poruku da je ovo praznik duboko uklesan u srce i dušu srpskog naroda i da će Srbija uvijek biti uz Srpsku.

Orlić je istakao da će Srbija i Srpska zajedno graditi budućnost, čuvati mir, stabilnost i slobodu.

On je na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom obilježavanja Dana Republike istakao da se 9. januar obilježava zajednički, iskazujući poštovanje i zahvalnost velikanima koji su 9. januara 1992. godine riješili da zaštite pravo naroda na mir i slobodu, na život i postojanje, na pravo i šansu da ima svoju budućnost.

“Kao i svih prethodnih godina, i ove je posebna čast stajati na ovome mjestu u ove dane. Srećan nam svima Dan Republike Srpske”, rekao je Orlić.

Prema njegovim riječima, iste svetinje i vrijednosti Srbija i Srpska čuvaju i danas.

“Jedan narod ih ima tačno onoliko koliko je u stanju da se za njih izbori. To se za srpski narod pokazalo kao gvozdeno pravilo i to nas je naša istorija naučila. Možda zato mi znamo da mir mora da se čuva kao najveća dragocjenost, da ništa važnije od slobode nema i da nju čuvamo jezikom saradnje, ispruženom rukom, gajeći ljubav za sebe i svoje”, dodao je Orlić.

On je rekao da je Srbija spremna da to pokaže više nego bilo ko drugi, ali i da nije spremna i ne znači da će odustati od sebe, a o tome svjedoči srpska istorija.

Orlić kaže da je srpski narod još tu nakon svih nesreća koje je prošao, kao i da će i dalje biti tu.

“Deveti januar je i više od dana u kojem obilježavamo važan istorijski događaj i za nas jee pitanje identiteta onog u kom se stapaju i naš jezik, vjera, kultura i posvećenost crkvi i tradicije i našim vrijednostima među kojima odmah uz slobodu idu i sloga, jedinstvo i bratska ljubav, a sa njima jesmo svoji i zato ćemo ovo da čuvamo svim snagama kojima raspolažemo”, poručio je Orlić.

On je naglasio da je Srbija svoje opredjeljenje da to jedinstvo čuva dokazala mnogo puta i uvijek je ubjedljiva pobjeda one politike koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Jedan od najvažnijih elemenata te politike je da vodimo računa o našem narodu gdje god živi i da posebno jačamo veze sa našom Republikom Srpskom”, naveo je Orlić.

On je građanima Srpske uputio i izvinjenje što su u decembru slušali ružnu i neprihvatljivu hajku koju su poraženi na izborima u Srbiji poveli želeći da opravdaju sebe i sopstvene neuspjehe.

“To je neodgovorna manjina i to nije Srbija i nikada ne može biti”, poručio je Orlić, te zahvalio građanima Srpske za ogromnu ljubav koju imaju za Srbiju.

Orlić je rekao da Srbija beskrajno voli Srpsku i uvijek je to opredjeljenje spremna da pokaže ponovo.

foto: Srna/Borislav Zdrinja

“Insistiramo na tome da su ovome svijetu danas potrebniji nego ikada jasna pravila i principi, jer samo uz njih mali narodi imaju neku šansu”, ocijenio je Orlić.

Predsjednik Skupštine Srbije je podsjetio da srpski narod na Kosovu i Metohiji živi sa svakodnevim zulumom i neprekidnim nepravdama i uprkos tome istrajava, te zaslužuje svako divljenje i da ga i večeras pozdravimo, te pošaljemo poruku jedinstva.

On je rekao da će Srbija nastaviti da se bori za svoj narod svim političkim sredstvima.

Govoreći o zajedničkim projektima sa Srpskom, Orlić je ukazao i na one u vezi sa auto-putevima, prugama, aerodromima, hidrocentralama.

“To ćemo postići jer imamo spremnost da zajedinčki gradimo bolju budućnost”, rekao je Orlić.

On smatra da Dejtonski mirovni sporazum mora da se poštuje onako kako je potpisan od svih – konsenzus između dva entiteta i tri konstitutivna naroda, dok je sve drugo nametanje i to nije rješenje.

“Uvijek će se neko praviti da nas nije čuo i razumio. Danas šaljemo poruku da podsjetimo da će Srbija uvijek biti uz Republiku Srpsku. Ne postoji nešto što bi neko treći mogao da kaže i uradi i da ovo promijeni. Pokazali smo da kada smo zajedno možemo postići mnogo i nastavićemo tim putem. On je naš, drugi nemamo. Srpska i Srbija koračaće još odlučnije ka boljoj budućnosti. Živjeće ovaj narod i biće još uspješniji. Živjelo naše jedinstvo, narodna sloga, živjela naša sloboda koju ne damo nikada i nikome i neka živi Republika Srpska i živjela Srbija”, zaključio je Orlić.

Obilježavanju Dana Republike u Sportskoj dvorani “Borik” prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske i srpski predstavnici u institucijama na nivou BiH, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, kao i Darko Mladić, sin srpskog generala Ratka Mladića.

Prisutni su i predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, predsjednik Pokreta socijalista i senator Srpske Aleksandar Vulin, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, kao i poznati srpski režiser Emir Kusturica.

Svečana akamedija održana je u Sportskoj dvorani “Borik”, a po njenom završetku upriličen je i prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *