Dodik: Centar za detekciju virusa uskoro u Bijeljini /VIDEO/

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će u bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi” u narednom periodu biti uspostavljen centar za detekciju virusa, kao i u Banjaluci i Foči, radi regionalne raspoređenosti.

Dodik je rekao da je neophodno imati specijalan aparat i specijalno obučene ljude za ovakvu vrstu centra.

“Trenutno se u Banjaluci obavlja ubrzani kurs za ljude iz Bijeljine o tome, činimo sve što je moguće, ne propuštamo nijedan trenutak”, rekao je Dodik i dodao da ostaje apel za stanovništvo da se pridržavaju mjera u vanrednoj situaciji.

On je pohvalio organizaciju u bijeljinskoj bolnici, istakavši da sve što može da se čini sa stanovišta lokalnih odnosa i njihovih napora – je i urađeno.

Dodik je rekao da je Republika Srpska nedavno doznačila ovoj bolnici respirator i da će stići još dva.

“Sve ono što budemo nabavljali na republičkom nivou, jedan dio će doći ovdje u Bijeljinu. U narednom vremenu, koliko to mogućnosti budu dozvoljavale, nabavićemo sve neophodne aparate”, rekao je Dodik novinarima nakon susreta sa vršiocem dužnosti direktora bijeljinske bolnice Milicom Lovrić.

On je poručio da virus šire ljudi, koji moraju da imaju svijest o tome i treba to da spriječe.

“Koliko budemo uspješni da ga spriječimo toliko ćemo imati manje posljedica”, naveo je Dodik.

On je izrazio zahvalnost svim građanima koji poštuju mjere i disciplinu, jer to čine prije svega prema sebi i svojima.

“Još jednom apelujemo da poštuju te mjere, da imaju strpljenja. Niko od nas ne može da kaže do kada će ova situacija trajati, ali dokle god bude trajala moramo na ovakvom režimu živjeti”, rekao je Dodik.

On je naveo da će ova situacija ostaviti značajne posljedice u privredi o čemu će se kasnije voditi računa.

“Naša je uloga sada u tome da snabdijemo tržište, da ima svih neophodnih materijala, robe potrebne stanovništvu, lijekova, i u tim uslovima već funkcionišemo”, rekao je Dodik i napomenuo da nema potrebe ni za kakvu paniku niti nervozu.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti vračevi” Milica Lovrić rekla je da je Bolnica opremljena svim onim što je trenutno potrebno.

“Pravimo i intenzivnu njegu za slučaj potencijalnog zbrinjavanja najetežih pacijenata sa eventualno virusom korona, a spremljena je i operaciona sala za pacijente koji bi imali eventualni akutni hirurški problem, a zaraženi su ovim virusom”, rekla je Lovrićeva.

Ona je istakla da je trenutno 18 osoba u kućnom karantinu, a kod tri osobe registrovan je virus korona. Svi su dobrog kliničkog stanja, nemaju temperaturu i dobro se osjećaju. Pod kućnim nadzorom je 1.139 ljudi.

Prema njenim riječima, posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH bolnici predstavlja dobru poruku da dijele sve probleme, što je vjetar u leđa svim naporima koje Bolnica čini da savlada potencijalnu epidemiju u Semberiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *