Do kraja januara prve doze vakcina u BiH; U Srbiji onlajn prijava za vakcinaciju /VIDEO/

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 13 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o osam muškaraca i pet žena, srednje i starije životne dobi od kojih su tri osobe iz Teslića, dvije iz Banjaluke, i po jedna osoba iz Zvornika, Gradiške, Broda, Šamca, Višegrada, Foče, Trebinja i Nevesinja.

U RS je izvršeno  testiranje 938 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 41 osobe. Prema mjestu prebivališta, 10 osoba je iz Banjaluke, šest iz Kozarske Dubice, po tri iz Bijeljine, Doboja, Pala, Prnjavora i Teslića.

Prve količine vakcina protiv korone u BiH će doći krajem januara, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija. U RS vakcinacija će  biti na dobrovoljnoj bazi i niko nikoga neće natjerati da primi vakcinu ako ne želi, kažu nadležni.

 Na liječenju u kovid bolnicama u Bijeljini je 65 bolesnika, od kojih je više od polovine sa teškom kliničkom slikom, a 17 je vitalno ugroženo, saopšteno je iz bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi”.Na respiratore je priključeno devet bolesnika, a tokom jučerašnjeg dana bila su dva prijema.

Na sastanku Kriznog štaba Bolnice ocijenjeno je da se stanje u kovid bolnicama u prvoj dekadi januara nije značajno promijenilo u odnosu na stanje iz decembra, broj bolesnika sa teškom kliničkom slikom je i dalje veliki u odnosu na ukupan broj hospitalizovanih. Direktor Bolnice “Sveti vračevi” Zlatko Maksimović rekao je da ova zdravstvena ustanova ulazi u 11. mjesec borbe protiv epidemije virusa korona.

Obavezan PSR test i dalje će biti neophodan za ulazak u Srbiju.  Krizni štab Srbije  je, na današnjoj sjednici odlučio da dosadašnje mjere ostanu na snazi do daljnjeg, a procijenjeno je i da nema prepreka za nastavak školske godine od 18.januara, prenijela je ministarka Darija Kisić-Tepavčević. Ugostiteljski  objekti radiće i dalje  do 20 časova.

U Srbiju stigao još jedan kontigent Fajzerove vakcine protiv korona virusa, 18.525 doza. Na portalu eUprava danas do 11 sati oko 20.000 građana Srbije je iskazalo želju za vakcinacijom protiv kovida-19, rekao je Tanjugu direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

Inače, trend oboljevanja i umiranja u odnosu na prije nekoliko nedjelja u padu, ali su brojke i dalje izuzetno visoke, jer svaki dan par desetina građana izgubi bitku sa koronom, što znači da ne smije biti opuštanja.

U  narednih  nekoliko dana vidjeće se  da li će broj zaraženih porasti, kao posledica okupljanja za praznike, što je bio slučaj u evropskim zemljama.

U Hrvatskoj još 230 oboljelih, preminulo 35 osoba. U Sloveniji su u posljednja 24 časa, uz smanjen nivo testiranja, potvrđena 426 nova slučaja virusa korona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *