Do kraja godine novi zakon o boravišnoj taksi

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izrazio je danas nadu da će do kraja godine biti donesen novi zakon o boravišnoj taksi kojim će dodatno biti uređena oblast turizma.

On je izrazio nadu da će se Nacrt zakona o boravišnoj taksi naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske sredinom trećeg kvartala, a da će do kraja godine biti i usvojen.

Šulić je izrazi zadovoljstvo što su se grad Istočno Sarajevo, gradska Turistička organizacija i Savez opština i gradova Republike Srpske aktivno uključili u proces izrade Nacrta zakona o boravišnoj taksi.

“Radna grupa radi na izradi zakona o boravišnoj taksi. Ovim zakonskim aktom će definitivno biti olakšana prijava turistima, odnosno, hotelijerima i ljudima koji vrše izdavanje smještaja putem određenog softvera ili aplikacije”, izjavio je Šulić novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i predstavnicima gradske Turističke organizacije.

On je napomenuo da taj model postoji i u zemljama regiona, te da će sličan softver i način prijave boravišne takse biti uveden i u Republici Srpskoj.

“To će nam omogućiti da lakše vidimo kretanje broja turista na turističkim destinacijama, lakše kontrole turističkih destinacija”, rekao je Šulić i napomenuo da će uvid u kretanje broja turista olakšati i posao zaposlenima u turističkim organizacijama.

Kao primjer Šulić je naveo da su prije dva dana objavljeni podaci o broju turista za april, jer se morao čekati Zavod za statistiku, odnosno da prođe 45 dana neophodnih da neko prijavi boravišnu taksu.

“Faktički, kasnimo sa podacima 45 dana i to dovodi do problema da možemo vršiti kontrole i sve ovo što će vršiti turističke organizacije na području Republike Srpske”, rekao je Šulić.

Kada je riječ o inspekcijskim kontrolama, Šulić je naglasio da su one predviđene i u aktuelnom zakonu i da cilj Ministarstva nije da sprovodi represiju, nego edukaciju i da onima koji se bave turizmom bude objašnjeno kako da legalno posluju.

“Danas sam dobio podatak o procjeni da je prošle sezone bilo milion noćenja na Jahorini. Zavod za statistiku Republike Srpske nije detektovao toliki broj noćenja”, rekao je Šulić i naglasio da je prema podacima Zavoda na području Republike Srpske tokom prošle godine evidentiran neznatno veći broj od milion noćenja.

Šulić je rekao da ne zagovara kažnjavanje, nego da svima koji se bave turizmom bude objašnjeno koliko je bitno da su vidljivi za Ministarstvo i Vladu Republike Srpske.

“Kada ste u crnoj zoni ne možete računati na bilo kakvu pomoć nii lokalne zajednice niti Vlade. Kada pričamo o budžetu, po nekim podacima BDP Republike Srpske je samo jedan odsto vezan za turizam. Siguran sam da je u ovom trenutku to mnogo više”, rekao je Šulić.

On se osvrnuo na sastanke koje je imao danas u Istočnom Sarajevu i juče na Jahorini, ističući da svi kandiduju slične probleme i zagovaraju slična rješenja.

“Juče smo imali i britanskog tur operatera `Tui`, koji je zainteresovan da nastavi saradnju sa Jahorinom. Imali sastanke sa hotelijerima, predstavnicima Olimpijskog centra `Jahorina`, danas sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ćosićem”, rekao je Šulić i istakao namjeru Ministarstva da pojača turističke kapacitete Jahorine i Istočnog Sarajevo.

Šulić je najavio da će za mjesec dana na Jahorini biti organizovan okrugli sto u oblasti turizma, na kojem bi se tražila rješenja za probleme koja u ovom trenutku muče turističku branšu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *