Do 31. avgusta zahtjevi za podsticaje za povećanje plata

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske pozivalo je danas privredne subjekte koji su izvršili povećanje plate radnicima od 1. januara do 30. juna da najkasnije do 31. avgusta ove godine podnesu zahtjev za podsticaje na povećanje plata.

Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske predviđena su podsticajna sredstva za povećanje plate radnika zaposlenih u privrednim subjektima, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Iznos podsticaja za povećanje plate radnika se utvrđuje prema kriterijumima da ukoliko je početni iznos plate radnika viši od 550 KM, privredni subjekat ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara 70 odsto vrijednosti od plaćenih doprinosa na povećanje plate.

Kriterijum je i da ukoliko je početni iznos plate radnika jednak ili viši od najniže plate u Republici Srpskoj, ali ne prelazi iznos od 550 KM, privredni subjekat ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara 30 odsto vrijednosti od plaćenih doprinosa na povećanje plate.

Pravna lica i preduzetnici mogu podnijeti zahtjev putem aplikacije “e-podsticaj” koja se nalazi na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva http://epodsticaj.vladars.net/pocetna.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva podsjećaju da je do isteka roka ostalo još sedam dana, a da je do sada prijave podnijelo oko 300 privrednih subjekata, te da se očekuje da ovaj broj do isteka roka bude veći.

“Kao rezultat primjene Zakona o podsticajima došlo je do povećanje plata za 20 odsto u odnosu na iznos plate u martu 2019. godine kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj, rasta prihoda od doprinosa, kao i povećanja broja zaposlenih”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u kalendarskoj godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *