Đurđević: Novac za komisiju za opoziv neupitan /VIDEO/

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je inicijativa za opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića prošla sve zakonom predviđene procedure i da je novac za rad komisije za sprovođenje referenduma 19. marta neupitan.

Đurđević je rekao i da je ova inicijativa izglasana voljom 25 odbornika na Skupštini grada.

“Tada je izglasana i odluka o formiranju komisije za provođenje opoziva i odluka o pokretanju opoziva gradonačelnika kojom su jasno definisana i finansijska sredstva predviđena za sprovođenje ovog postupka”, rekao je Đurđević na konferenciji za novinare u prisistvu odbornika koji čine skupštinsku većinu.

On je podsjetio da je nešto ranije Skupština usvojila i budžet grada za 2023. godinu, kao i odluku o izvršenju budžeta za ovu godinu kojom je propisano da su zabranjene jednostrane realokacije gradonačelnika, te da svaka realokacija sredstava mora da prođe skupštinsku proceduru.

“S obzirom na to da nismo imali takvih realokacija, a koje su dobile saglasnost Skupštine, sva sredstva koja su pomenuta predviđenim aktima su i dalje na raspolaganju”, rekao je Đurđević.

On je naveo da ono što je bilo najavljeno, a što se sada i vidi, jeste potpuna opstrukcija procesa opoziva od strane gradonačelnika te da on, kako kaže, ne preza ni od niza prekršaja i kršenja zakona.

“Do ovog trenutka prekršeno je više zakona, kao što je o lokalnoj samoupravi, izborni zakoni BiH i Republike Srpske, a imamo i pouzdane informacije da je došlo do kršenja Zakona o budžetskom sistemu Srpske. Ako se ove informacije potvrde kao tačne, bićemo u obavezi da podnesemo niz krivičnih prijava”, rekao je Đurđević.

On je naglasio da Petrović nije ni prvi ni posljednji gradonačelnik koji radi na tome da opstruiše postupak svog opoziva, ali i dodao da su, bez obzira na to, svi postupci opoziva u nekim lokalnim zajednicama sprovedeni do kraja i da je narodna volja iskazana do kraja, što će, ocjenjuje i u Bijeljini biti slučaj.

“S druge strane Izborni zakon Republike Srpske dao je jasna ovlaštenja Komisiji za sprovođenje referenduma, koja je neutralna i nezavisna od bilo koga od Skupštine i gradonačelnika, koji je u ovom slučaju direktno zainteresovana strana”, rekao je Đurđević.

Pored toga, dodao je Đurđević, Izborni zakon BiH je jasno definisao to da su svi organi, institucije i funkcioneri dužni pomoći onima koji sprovode postupak opoziva, što je u ovom slučaju Komisija za provođenje opoziva.

“Izborni zakon i instrukcija Republičke izborne komisije su jasno predvidjeli šta je čije ovlaštenje i kakve su dalje procedure, te ne očekujem da ćemo imati većih problema. Ono što je evidentno danas u Bijeljini je da se gradonačelnik kune u zakonitost, a da krši zakone, da se kune u volju naroda, a da sve radi i čak i krši zakone, kako bi spriječio iskazivanje volje naroda”, rekao je Đurđević.

On je poručio da će doći do referenduma i iskazivanja narodne volje, bez obzira na bilo kakvu opstrukciju.

“Mi, kao odbornici, poštovaćemo volju naroda bilo kakva ona bila”, rekao je Đurđević.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je danas da novca iz gradskog budžeta za njegov opoziv nema, te da je kao izvršilac budžeta grada iskoristio zakonsko pravo da novac preusmjeri za subvencije roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

Skupština grada Bijeljina je na sjednici 8. februara donijela odluku o pokretanju postupka o opozivu gradonačelnika.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *