Đokić: Nema razloga za uvođenje sankcija zbog ruske nafte

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da nema razloga da se Republici Srpskoj ili BiH uvode sankcije zbog nabavke ruske nafte, imajući u vidu činjenicu da BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

“Za jedan broj država koje čine EU je sporna saradnja sa Ruskom Federacijom i to je njihov izbor. Kakvu će oni cijenu platiti, vidjećemo u narednom periodu, mislim da će platiti visoku cijenu”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da Rafinerija nafte u Brodu kupuje prerađenu naftu od drugih kompanija u regionu, najvećim djelom od Naftne industrije Srbije /NIS/ koja dobavlja ne samo rusku naftu, već i iz drugih izvora snabdijevanja.

Đokić je napomenuo da je zbog sukoba u Ukrajini za Evropu i svijet vidljiv poremećaj u snabdijevanju hranom, energentima razne vrste i nafte, te u tokovima novca.

“Evropa bi trebalo dobro da razmisli koji bi put za nju bio najbolji da izbjegne dalje komplikovanje odnosa, da pronađe način da politički pomogne Ukrajini da shvati ovaj trenutak i da pronađu rješenja zajedno sa Ruskom Federacijom, koja je velika svjetska sila, koja poput Amerike i Kine štiti svoje interese”, istakao je Đokić.

On je naglasio da je potrebno što prije pronaći političko rješenje i da se okonča sukob u Ukrajini, a da se istovremeno pokaže doza razumijevanja prema Rusiji, kao super sili, koja štiti svoje interese.

Prema njegovim riječima, za BiH je najbolje da bude neutralna o pitanju sukoba u Ukrajini i da ne dođe do poremećaja u međusobnim odnosima, da se izbjegne kriza u BiH između dva entiteta i tri naroda.

“Protiv sam politike tenzija i sukoba, jer BiH treba mir i stabilnost. Moramo svi da učinimo da to ostvarimo”, ukazao je Đokić.

Komentarišući otvaranje terminala za tečni gas u Grčkoj, te mogućnost da Republika Srpska izvrši diverzifikaciju i da se priključi na taj terminal, Ćokić je rekao da će se u budućnosti energenti nabavljati tamo i od onoga ko ih ponudi po najboljim uslovima snabdijevanja i cijeni.

“Ako taj gas bude jeftiniji, Republika Srpska će ga sigurno kupovati, u suprotnom, ako bude neki drugi jeftiniji, a bude nam dostupan mi ćemo uzimati taj gas. Nemamo pravio da kažemo unaprijed da ćemo kupovati gas koji će biti znatno skuplji”, zaključio je Đokić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *