Đaci časove “nadoknađuju”u kafani

Povratak na čas od 45 minuta bio bi, smatraju direktori osnovnih i srednjih škola, najbolje rješenje kako za nastavnike tako i za đake, posebno srednjoškolce koji ostatak vremena uglavnom provode u kafićima i na drugim javim mjestima, gdje postoji veći rizik od zaraze virusom korona.

U školama su, prema riječima direktora, najmanje šanse da se đaci zaraze, jer se primjenjuju sve epidemiološke mjere i propisi, te bi časovi od 45 minuta umnogome olakšali rad nastavnicima i đacima. Naglašavaju da je gotovo nemoguće sve planirano uraditi kako treba za 20 ili 30 minuta, koliko časovi trenutno traju zbog “kovida”.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i ujedno direktor Građevinske škole u Banjaluci Ljuban Bajić kaže da bi, imajući u vidu da je sve manje nastavnika i đaka u izolaciji, najbolje bilo da se časovi produže na 45 minuta.

– Što se tiče banjalučke regije, stvoreni su svi uslovi da časovi budu vraćeni na 45 minuta. Svoje prijedloge smo usmeno iznijeli nadležnima i sada je odluka u njihovim rukama – rekao je Bajić.

Dodao je da je najveći problem to što se đaci ne pridržavaju mjera kad izađu iz škole, tako što vrijeme provode, između ostalog, u kafićima.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Aleksandar Milješić kaže da svi prosvjetni radnici jedva čekaju da časovi budu vraćeni na 45 minuta i sistem rada prije pojave virusa korona.

– Đaci se prije i poslije nastave uglavnom druže u kafićima pod izgovorom da čekaju prevoz.  Zato moje kolege i ja smatramo da je časove potrebno vratiti na 45 minuta, jer su đaci najbezbjedniji u školama, koje 100 odsto sprovode sve epidemiološke mjere koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS – tvrdi Milješić.

Dodao je da od samog početka ove školske godine u izolaciji budu po dva-tri učenika i nastavnika jer imaju virus korona ili su bili u kontaktu sa “kovid” pozitivnim.

Vraćanje na plan i program od prije pojave virusa korona sa radošću će, kaže predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske, donjopodrinjske i starohercegovačke regije Danijela Mrda, dočekati i nastavnici, đaci i roditelji u ovom dijelu Srpske.

– Smatramo da je najbolje da se nastava vrati u normalne tokove, ali tek onda kada stručnjaci procijene da je za to stasalo vrijeme – istakla je Mrda.

Da u učionicama postoji najmanji rizik od zaraze, saglasan je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen.

– Nadam se da će se uskoro sve vratiti u normalne tokove i da će bar od aprila nastava biti normalizovana – rekao je Popržen.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kaže da zvanični prijedlog za vraćanje časova na 45 minuta još nisu dobili na razmatranje.

– Čim dobijemo prijedlog da časovi budu produženi na 45 minuta, dostavićemo svoje mišljenje koje, naravno, zahtijeva veću analizu – rekao je Zeljković.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da se zbog trenutne epidemiološke situacije trajanje časova u školama neće mijenjati, te da će cjelokupan nastavni proces i u februaru biti organizovan prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

Organizacija

Prema planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona, koji je usvojen pred početak ove školske godine, časovi od 30 minuta traju u osnovnim školama sa manje đaka.

U srednjim i osnovnim školama koje imaju više od 1.000 učenika časovi se organizuju po 20 minuta.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *