Dijagnoze “vječnih” pacijenata pod lupom

Fond zdravstvenog osiguranja RS ove godine zaprimio je 38 zahtjeva za provjeru opravdanosti odsustva sa posla zbog bolesti za 45 radnika, a kontrolama su utvrđene nepravilnosti u šest slučajeva.

Poslodavci međutim ističu da je broj lažnih bolovanja daleko veći zbog čega je potrebno formirati komisiju koja će u slučaju sumnje na zloupotrebe pregledati “vječne” pacijente, a ne samo papire. 

Prema podacima fonda, ovogodišnje kontrole su pokazale da u šest slučajeva nije ispoštovan Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

– Na primjer, utvrđena je nesposobnost za rad bez odgovarajućeg uporišta u medicinskoj dokumentaciji, osiguranik nije blagovremeno upućen prvostepenoj komisiji za ocjenu privremene nesposobnosti za rad, bolovanje je utvrđeno u trajanju dužem nego što je predviđeno pravilnikom i slično – navode u fondu za “Glas Srpske”.

Ističu da im se lani obratilo 107 poslodavaca sa zahtjevom za provjeru opravdanosti bolovanja za 133 radnika, a utvrđene su nepravilnosti u devet slučajeva.

– Kada poslodavac uputi zahtjev za provjeru opravdanosti bolovanja, radnici Sektora za zdravstvo i kontrolu fonda vrše vanrednu kontrolu u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je registrovan radnik i uvidom u medicinski karton provjeravaju sve detalje zbog kojih je osiguranik upućen na bolovanje. U slučaju da su utvrđene nepravilnosti, fond obično umanjuje mjesečnu tranšu zdravstvenoj ustanovi koja je uputila radnika na bolovanje ne poštujući odredbe pravilnika koji reguliše ovu oblast, u skladu sa ugovorom kojeg fond ima sa zdravstvenom ustanovom –  navode u fondu.

Ističu da je za šest mjeseci ove godine u Srpskoj u prosjeku bilo 15.200 slučajeva bolovanja, dok je ta brojka lani iznosila 15.150.  Kada je riječ o privremenoj nesposobnosti za rad zbog izolacije prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS najviše radnika sa posla odsustvovalo je u martu.

– U tom mjesecu zabilježena su čak 9.263 slučaja bolovanja do 30 dana, dok je ukupan broj slučajeva bolovanja iznad 30 dana iznosio 1.484 – navode u fondu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kazao je za “Glas Srpske” da je, prema informacijama koje je dobijao od kolega poslodavaca, zbog virusa korona na bolovanju trenutno deset odsto radnika, što nije bezazlena brojka, naglašavajući da ipak najveći problem predstavljaju zloupotrebe.

– Niko se ne bavi provjerama bolovanja na adekvatan način i mi sa resornim ministarstvom pregovaramo o uspostavljanju komisije koja će stvarno provjeravati da li je neko bolestan, a ne samo kontrolisati da li su papiri u redu – kazao je Trivić.

Dodao je da je ovaj problem posebno izražen u javnom sektoru, gdje ogroman broj ljudi zloupotrebljava bolovanje.

– Poslodavci koliko god da ukazuju na te nepravilnosti, niko ništa ne preduzima, a broj zloupotreba je ogroman. Ne tražimo da mi budemo doktori, nego da država uspostavi komisiju koja će na osnovu prijave poslodavca kada nešto posumnja pozvati pacijenta na kontrolne preglede i utvrditi da li je bolovanje opravdano ili nije. Naravno nije riječ o bolovanjima koja traju mjesec ili dva, pričamo o dugotrajnim bolovanjima, od godinu  i više za koje postoji sumnja da nisu opravdana – pojasnio je Trivić.

I tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Marinko Umičević smatra da treba napraviti reformu kada je riječ o provjeri opravdanosti bolovanja. 

– Mi imamo socijalnog radnika koji u granicama zakona kontroliše i prati bolovanja. Međutim, od toliko zaposlenih gdje svako ima pravo da bira svog porodičnog doktora teško je sve to ispratiti – kazao je Umičević.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *