Detalji akcije “Svodna” u kojoj je uhapšen inspektor

Poreski inspektor Nemanja Barović uhapšen je jutros u Prijedoru nakon što je tražio i primio mito od 5.000 maraka od jednog privredenika iz Svodne kod Novog Grada.

Barović je zaposlen kao poreski inspektor u Poreskoj upravi Područne jedinice Prijedor, a mito je primio u označenim novčanicama. Barović je ranije bio i direktor PU Područne jedinice Prijedor, a mediji su ga tada povezali sa još nekim aferama.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović je rekla, navodeći inicijale, da su Barovića uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet, a pod nazdorom Republičkog tužilaštva.

-Osumnjičeni je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje mita, a prilikom hapšenja kod njega je pronađen novac i drugi predmeti koji  mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku – pojasnila je Miljanovićeva. Ona je dodala su pripadnici ove uprave uz asistenciju prijedorske policije pretresli kancelariju, ali i privatne stambene prostorije koje koristi uhapšeni Barović.

-Pripadnici MUP Srpske se zahvaljuju građanima koji su prijavili slučaj policiji, te pozivamo sve građene da prijavljuju koruptivna krivična djela, kako bi se ti slučajevi procesuirali od strane nadležnih organa – poručila je Miljanovićeva.

Izvor Srpskainfo uključen u ovu istragu pojasnio je da je Barović bacio oko na jednog privrednika iz sela Svodna kod Novog Grada i da je odlučio da od njega uzme mito.

Taj čovjek je odlučio da mu neće dati mito i cijeli slučaj prijavio je policiji, a tada na scenu stupa Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS. Nakon toga ovaj privrednik je savjetovan kako dalje da postupa te je stupio u kontakt sa Barovićem i rekao da će mu dati novac.

-Inspektori su mu tom prilikom dali pare u označenim novčanicama koje je on trebao dati Baroviću. Kada su se našli, žrtva je Baroviću dala 5.000 maraka, a on nije posumnjao da se radi o „policijskim parama“ – ističe naš sagovornik. Dodaje da nakon što je Barović uzeo novac, ubrzo su u njegovu kancelariju upali policajci koji su ga uhapsili i prilikom pretresa su pronašli pare.

Nakon što je policija od njega oduzela novac, on je priveden u službene prostorije na kriminalističju obradu, a nakon toga će biti predat u nadležnost Republičkog tužilaštva. Očekuje se da postupajući tužilac sutra donese odluku da li će za Barovića biti predložen pritvor.

Pojedini mediji su ga 2014. godine povezali sa aferom krađa cipela iz jedne prijedorske prodavnice, a koju su po tvrdnjama vlasnika počinili poreski inspektori iz tog grada.

Vlasnik firme „Astra-E“ Ekrem Jakupović je tada izjavio da nakon što to preduzeće nije prodato na aukciji, da su radnici Poreske uprave odlučili uzeti sebi cipele.

-Radnici Poreske uprave su po naredbi ili odobrenju rukovodioca Područnog centra Prijedor Nemanje Barovića uzimale obuću koja im je odgovarala. Trpali su pet-šest, pa i više pari i nosili u svoja vozila. Vjerujem da je na ovaj način ukradeno skoro 500 pari cipela – tvrdio je ranije Jakupović. U zadnjih nekoliko godina više inspektora Poreske uprave RS je uhapšeno, a neki od njih su u i osuđeni zbog primanja mita.

Borba protiv korupcije

Direktor Poreske uprave RS Goran Maričić je rekao da su obaviješteni o hapšenju njihovog inspektora i da podržava aktivnosti policije i tužilaštva na suzbijanju korupcije.

Maričić je istakao da po dobijanju zvaničnih informacija o ovom predmetu, da će u skladu sa zakonom odlučiti o pokretanju disciplisnkog postupka.

-Jedan od strateških ciljeva PU RS, pored borbe protiv sive ekonomije, je i podrška suzbijanju korupcije i kriminala tako da smo odlučni da iz svojih redova ostranimo sve one koji su skoni činjenju krivičnih djela – poručio je Maričić.

(SrpskaInfo)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *