Centar za socijalni rad konačno dobio smještaj – Riješen problem koji traje još od poplava

U Bijeljini je završena izgradnja, nove, višenamjenske zgrade Centra za socijalni rad, površine 2.540 kvadratnih metara, koja je počela krajem 2015. godine.

Objekat, koji će omogućiti kvalitetnije usluge korisnicima ove ustanove, podignut je na mjestu nekadašnjeg montažnog objekta, uništenog u poplavama 2014. godine.

Projekat, vrijedan 3,1 milion maraka, finansiran je kreditom Svjetske banke, a opremanje su pomogli i japanska vlada i donatori.

Na useljenje u novu zgradu Centra za socijalni rad čekalo se skoro dvije godine nakon planiranog roka, podsjetio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

-Zgrada je trebalo da bude u funkciji još u maju prošle godine. Građevinski i zanatski radovi su završeni u planiranom roku, ali se čekalo da, u skladu sa zakonskom procedurom, obavi i postupak javne nabavke koji je sprovodila Jedinica za implementaciju projekta Ministarstva poljoprivrede RS – kaže Mićić.

Dodaje da su srećni što je ovaj projekat uspješno završen.

-Koštao je blizu 3,1 miliona maraka, a sredstva smo obezbijedili iz kredita Svjetske banke pod veoma povoljnim uslovima, sa grejs periodom od pet godina, kamatom jedan odsto, a rok otplate je 20 godina. Oko 650.000 KM obezbijedili su donatori. Značajna sredstva izdvojila je i japanska vlada – precizirao je Mićić.

Dnevni centar za djecu

U savremeno opremljenom objektu smješten je i Dnevni centar za djecu u riziku, a od septembra bi trebalo da počne da radi i Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju.

-Planirano je da uslugama ovog centra svakodnevno tokom osam časova bude obuhvaćeno između 30 i 50 korisnika, djece sa teškoćama u razvoju školskog uzrasta. Do septembra će biti obezbijeđen i stručni kadar, kao što su specijalni pedagog, specijalni vaspitači defektolozi, logopedi, koji će po potrebi raditi u dvije smjene – kaže Sofrenić.

On dodaje da je objekat višenamjenski i ima tri posebna ulaza, a obezbjeđuje uslove za rad po najvišim svjetskim standardima. Osim Centra za socijalni rad prostorije će koristiti i Savez opština i gradova i Direkcija za izgradnju i razvoj grada

Otkako je proglašena vanredna situacija socijalni radnici imaju pune ruke posla.

Povećan je broj korisnika tuđe njege i pomoći, kao i socijalno ugroženih. Ovogodišnji budžet Centra za socijalni rad je 5,2 miliona maraka i veći je u odnosu na prošlu godinu za oko 600.000 maraka.

Korisnika tuđe njege i pomoći je skoro 2.000, dok neko od zakonom predviđenih prava ostvaruje više od 3.000 korisnika.

Osim korisnika novčane pomoći koji nemaju proširena prava za pomoć se obraća i veliki broj nezaposlenih i penzionera sa minimalnim primanjima.

Najugroženijima se osim redovnih novčanih davanja i jednokratnih novčanih pomoći, obezbjeđuju i paketi za praznike, pomaže pri nabavci ogreva i lijekova.

Proširena prava

U Gradskoj upravi Bijeljina navode da su jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je donijela odluke o proširenim pravima, kao što su pravo na ogrev, udžbenike, isplata jednokratnih pomoći.

Sve ovo se finansira iz budžeta grada što predstavlja pozitivan primjer, jer zakon, kažu, nije propisao da lokalna zajednica mora dati sredstva za ta prava.

(SrpskaInfo)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *