Deset Srba prijavljeno na jednu poziciju, Hrvati nezainteresovani

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara za upravljanje resursima Mirko Okolić rekao je da je u Oružanim snagama BiH u toku prijem 600 vojnika i da je, u prosjeku, više od 10 Srba prijavljeno za jednu poziciju, dok su Hrvati ispod jedan odsto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih.

Okolić je naveo da je konkurs završen, dio provjera je obavljen i sada treba vidjeti kako će biti organizovana obuka i uključivanje u jedinice, te ukazao da sve zavisi od epidemiološke situacije.

“Kada je riječ o srpskim mjestima, prijavilo se, u prosjeku, više od 10 za jednu poziciju, kod Bošnjaka je nešto više od pet u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan odsto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih”, rekao je Okolić za “Glas Srpske”.

On je naglasio da to potvrđuje ranije podatke da, od kada je Hrvatska ušla u EU, sve više vojnika hrvatske nacionalnosti odustaje od vojne službe.

“Vidjećemo da li će sada, možda samo za njih, biti ponovo raspisan konkurs jer neće moći da ispune predviđenu kvotu. Ako i na tom konkursu bude isto, moramo se suočiti sa činjenicom da ih nema dovoljno zainteresovanih za Oružane snage BiH”, ukazao je Okolić i dodao da će mjesta najvjerovatnije ostati upražnjena jer je aktima propisano da se pozicije popunjavaju na osnovu popisa iz 1991. godine, što ne bi bilo dobro narušavati.

Okolić je potvrdio da je u Oružane snage stigao određeni broj vozila, čime je donekle popravljeno stanje voznog parka, a sve je spremno i za dugo najavljivani tender za novu vojnu opremu.

“Na uniformama će biti nove šare, a uskoro će biti poznato i kakve. Ovo je jedan od projekata o kojem smo pričali, a postupak treba da bude završen do kraja godine”, rekao je Okolić.

On je, govoreći o generalnom stanju u Oružanim snagama, naveo da je zbog epidemije došlo do pada broja zahtjeva za odlazak iz službe jer je virus spriječio migracije građana.

Kada je riječ o pritužbama o stanju u Oružanim snagama, Okolić je istakao da ima i opravdanih, ali i neopravdanih.

“Problem imamo u jednom dijelu zakona i pokušavamo da to, koliko je moguće, popravimo jer je nemoguće određene stvari uraditi zbog zakonskih odredaba. A, zaista je i malo čudno. Kada pripadnici Oružanih snaga idu na teren ili na stražu, ne priznaje im se, naravno, prevoz jer tih dana nisu putovali. I kada se taj prevoz odbije, taj vojnik ima manja primanja nego što bi imao da nije išao na teren. Tako da su, u ovim slučajevima, obje strane u pravu. I ovi koji to ne mogu da obračunaju i ovi koji negoduju”, napomenuo je Okolić.

Okolić je naveo da će na tom polju morati nešto da se uradi, ukazavši da je potrebno usaglasiti mnoge aspekte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *