“Demografski razvoj mora postati prioritetno nacionalno pitanje” /VIDEO/

“Kako da se spasimo od demografskog sloma” –  naziv je konvencije koja je održana u Bijeljini, a u kojoj su učestovovali predstavnici neformalnih organizacija i institucija. Da interesa za demografiju nema, pokazao je i slab odziv ovom događaju predstavnika opština i gradova, kaže demograf Stevo Pašalić.

Oni koji su konvenciji prisustvovali razmijenili su mišljenja i predloženoj deklaraciji “Republika Srpska – demografski izazovi kao strateško nacionalno pitanje”, koja će po usvajanju biti poslata zvaničnim institucijama. Usvajanje deklaracije o demografskom razvoju kao ključnom nacionalnom interesu je glavni cilj, koji treba da okupi sve političke aktere bez međusobnih optuživanja jer toga nam je kaže Pašalić i onako previše.

Kako bi se demografska slika popravila, predloženo je sedam mjera koje su pokazuju reazultati analiza širom svijeta dali određene efekte. Kao ključna, izdvaja se mjera ekonomskog oporavka. Siguran i dobro plaćen posao podstiče demografsku obnovu, ostanak na ovim prostorima i natalitet, kaže Pašalić.

Pitanje demografije jedno je od ključnih kaže šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS Perica Bundalo. Naglasio je da će dati podršku predloženoj deklaraciji “Republika Srpska – demografski izazovi kao strateško nacionalno pitanje”. 

Na istraživanjima demografske slike Srpske aktivno su radili i studenti. Kroz petogodišnje studiranje, u saradnji sa profesorom Pašalićem, koristili su kažu statističke podatke koji su se odnosili na načine kako smanjiti demografske slomove u Republici Srpskoj. Iz godine u godinu dobijeni rezultati istraživanja bili su kako ocjenjuju studenti sve lošiji.

Pašalić naglašava da se adekvatnim mjerama mora smanjiti intenzitet iseljavanja stanovništva, što je priznaje teško zaustaviti.

Ključne mjere za poboljšanje demografskog stanja u Republici Srpskoj podrazumijevaju, između ostalog, obezbjeđivanje sigurnog posla za mlade, subvencije za rješavanje stambenog pitanja i intenzivnije zapošljavanje žena, rečeno je u Bijeljini na konvenciji “Kako se možemo spasiti od demografskog sloma”.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *