Delegacija Vlade u Kini o gradnji tri hidroelektrane /VIDEO/

Republika Srpska, osim saradnje sa Rusijom, nastoji da u oblasti energetike ostvari saradnju i sa Narodnom Republikom Kinom i kompanijom Avik.

Premijer Radovan Višković sa delegacijom Vlade Srpske boravi u Kini gdje će sa kineskim partnerima  definisati sporazume o izgradnji tri hidrocentrale na rijeci Bistrici, čija je vrijednost stotinu miliona evra.

U Kini će “Otvoriti i pitanje koje nikada kod nas nije otvoreno”. To je da u budžetu Kine postoje grant sredstva za BiH i Srpsku, i to odvojeno. Riječ je o grantovima za projekte iz oblasti industrije i energetike.

Osim energetike sa kineskim partnerima biće razmotrene mogućnosti izgradnje cementare u Ugljeviku vrijednosti 50 miliona evra koja bi zapošljavala 300 radnika, te posebne fabrike cijevi u Foči, čija je vrijednost pet miliona evra, sa 40 zaposlneih.

Očekujem da kroz ovu posjetu, u narednih nekoliko godina, ostvarimo investiciju u vrijednosti od 150 do 170 miliona evra – istakao je Đokić. Ulaganja bi trebalo kaže da počnu sljedeće godine u prvom kvartalu. Ako sve bude prema našoj dinamici svi projekti bi trebalo da budu realizovani u naredne tri godine, kaže Đokić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *