Poljoprivreda u ekstremnim uslovima suše; Kako proizvesti kvalitetnu hranu? /VIDEO/

Uticaj klimatskih promjena u posljednjih desetak godina na poljoprivrednu proizvodnju je sve izraženiji. Ovogodišnja proizvodna sezona donijela je sušu pa tako i povećala troškove u sektoru povrtarstva.

Da je borba bila teška svjedoče i plasteničke bilje, koje su primorane da crpe ogromnu količinu vode iz zalivnih sistema kako bi preživjele. A biljke svjedoče da je borba poljoprivrednika sa klimatskim promjenama bila teška i zahtjevna jer je u gotovo nemogućim okolnostima biljkama trebalo obezbijediti optimalne uslove razvoja.

Najveće iskušenje poljoprivrednicima nametalo je pitanje kako pravilno primjeniti agrotehniku, ako od vremenskih uslova zavisi mnogo toga. Nameće se i razmišljanje jesu li proizvodne biljke iskorisitle vodu na pravi način.

U ovim se plastenicima period plodonošenja privodi kraju, roda još ima, biljke se već duže vrijeme samo navodnjavaju.

Predrag Nikolić povrće proizvodi na oko šest dunuma  zemlje na otvorenom i u plastenicima.

U zahtjevan posao uključena je cijela porodica,  radi se vrijedno i odgovorno pa su kvalitet kupci prepoznali koji po robu dolaze i na kućni prag ovog domaćina.

Suša je kaže i Predrag mnoge namučila, pa se trošio novac na navodnjuavanje te zaštitu od insekata.

Da su kvalitet kupci prepoznali, što jasno je povrće dobro prodaje spoznao je već godinama unazad  Predrag, pa se okrenuo kvalitetu, a ne količini. Manje je štete, a više ekonomske koristi.

Tako Predragovo povrće nalazi svoj put do kupaca u lancima marketa širom Semberije, ne tezgama bijeljinske Zelene pijace, ali i na području susjednih opština Ugljevika i Lopara, te Brčkog.

Osluškivao je tržište, pa se i opredijelio da uzgaja sorte koje karakteriše slast ploda.

S obzirom da se pažnja polaže na kvalitet uz ograničenu upotrebu sredstava zaštite teže je i proizvesti, ali trud i rad u konačnici opravdavaju potražnja i cijena.Uz pravilnu agrotehniku i adekvatnu zaštitu rod i kvalitet je lakše sačuvati, stav je struke. S obzirom da su mnogi preparati povučeni iz upotrebe zaštita usjeva pa tako i povrća će se ubuduće morati više oslanjati na prevenciju.

Sušna godina pogodovala je razvoju insekata, pa se i u povrću mogao uočiti napad tripsa, stjenice, ali i štetočine koja može napraviti veliku ekonomsku štetu. Tuta apsoluta naročito voli paradajz. S druge strane gljivična oboljenja biljaka ove godine nisu zadavala glavobolju povrtarima.

Što manja upotreba hemijskih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji sasvim je jasno biće pravi recept za uspješnu i održivu proizvodnju. Ako očekuju da im povrtarstvo osigura zaradu moraće se proizvođači više okrenuti kvalitetu, a ne količini proizvedene robe koju je s druge strane veoma teško plasirati.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *