Dan Grada – Prijem za SUBNOR i odavanje pošte borcima NOR-a /VIDEO/

Bijeljina obilježava Dana oslobođenja Grada, a tim povodom upriličeno je niz događaja. Organizovan je prijem za članove i poštovaoce SUBNOR-a i položeni su vijenci ispred bisti narodnih heroja u gradskom parku.

Tradicionalno, već godinama unazad, povodom Dana grada – 24. septembra Savez udruženja boraca, potomaka i poštovalaca NOB-a  Bijeljina obilježavao je ovaj značajan datum okupljanjem predstavnika boračkih organizacija iz više gradova i opština Srbije i Vojvodine, kao i predstavnika boračkih organizacija iz sjeveroistočnog dijela Republike Srpske i BiH.

Mihajlo Vidić, predsjednik bijeljinskog SUBNOR-a, podsjetio je ovom prilikom da je Bijeljina dala ogroman doprinos u Drugom svjetskom ratu, jer je više od pet hiljada boraca bilo uključeno u partizanske jedinice, a 1.206. boraca je poginulo u antifašističkoj borbi. Evidentirano je i sedamsto žrtava fašističkog terora, a sve to obavezuje sadašnje i buduće generacije. Ogromne zasluge za oslobođenje Bijeljine imale su prva, druga i treća vojvođanska brigada i majevički partizanski odred. 

Srbi su slobodarski narod i sloboda je za nas najsvetija, poručili su iz republičkog odbora subnora Srbije čestitajući građanima Bijeljine Dan oslobođenja.

Nakon prijema u galeriji Centra za kulturu “Semberija” za brojne predstavnike boračkih organizacija iz regiona, položeni su vijenci i cvijeće ispred spomenika narodnih heroja u bijeljinskom Gradskom parku. Vijence su položili poštovaoci tradicija NOB-a iz Bijeljine, Rume, Inđije, Sremske Mitrovice, Vukovara, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Tuzle, Šekovića i drugih opština.

Osim polaganja vjenaca u gradskom parku, danas su delegacije subnora položile vjence i  u dvorištu osnovne škole “sveti sava”  u sjećanje za 231 učenika gimnazije koji su poginuli u antifašističkoj borbi, kao i na spomenik u mjesnoj zajednici filip višnjić.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.