Da li je isplativije kupovati preko granice? /VIDEO/

Zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, građani Semberije pronalaze različite načine da uštede i rasporede kućni budžet. U pograničnom pojasu građani po ulje, šećer i lijekove odlaze u Srbiju, gdje su cijene znatno niže.

Dok su  prije uvođenja neradne nedjelje u Bijeljini parkinzi tržnih centara u Bijeljini bili puni automobila sa registarskim oznakama iz susjedne Srbije jer su građani dolazili ovdje da kupuju osnovne životne namirnice, situacija je sada potpuno suprotna. Ipak, oni iz Srbije navode da ponekad pređu Drinu da nešto pazare I kod nas.

Od Bijeljine do susjednih Badovinaca preko Pavlović mosta svakodnevno, samo zbog kupovine, pređe veliki broj građana. Prelazak se, kažu, uprkos plaćanju mostarine, itekako isplati. Tako, kažu nam građani, zavisno od potreba, na jednoj kupovini osnovnih životnih namirnica na mjesečnom nivou uštede od 100 do 300 maraka. Zbog uštede od skoro 40%, mostom preko Drine do prve prodavnice pređe više od 100 građana svako jutro.

Osim namirnica i lijekova, građani ovog pograničnog poljoprivrednog kraja na kupovini sadnog materijala u Srbiji uštede od 50 do 70%.

Ono što je aktuelno kada je riječ o ograničavanju marže za osvne životne namirnice jeste da je Vlada Srpske u ovoj sedmici donijela uredbu po ovom pitanju, koja će stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srpske, a važiće od 30. juna ove godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *