Cvijanović: Neprihvatljiv način imenovanja novog visokog predstavnika /VIDEO/

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Banjaluci da Republika Srpska ne može prihvatiti ovakav način imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, te pozvala da se stane u zaštitu međunarodnog prava.

Nakon sastanka sa liderima političkih partija koje čine vladajuću koaliciju, Cvijanovićeva je naglasila da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika neusklađeno s onim što predviđa Dejtonski sporazum, te da međunarodna zajednica pokazuje nedsljednost.

Cvijanovićeva je istakla da se nelegalno mimo procedura pokušava imenovati novi visoki predstavnik.

“Razumijemo da je Valentin Incko ovdje godinama bez kredibiliteta, ali to ne znači da se pri izboru novog visokog predstavniak treba da zaobiđu jasno propisane procedure”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je istakla da je postojala potreba da se nedostojan međunarodni predstavnik, kakav je bio Incko, koji se mnogo puta okomio na Republiku Srpsku, ukolni sa scene, ali da je nedopustivo imenovanje koje predstavlja prevaru.

Prema njenim riječima, iza ovog spornog imenovanja stoji grupa ambasadora okupljenih u onom šta oni nazivaju Savjet za implementaciju mira /PIK/.

“Na osnovu međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, mi danas imamo državu koja se sastoji od dva entiteta i Republika Srpska želi da štiti i svoj interes i da ostvaruje sve svoje funkcije upravo na osnovu sporazuma na koji smo dali saglasnost, a ne na osnovu onoga što je on postao u međuvremenu”, poručila je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da je stav svih učenika današnjeg sastanka da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika apsolutno neusklađeno sa onim što je predvidio Dejtonski sporazum, odnosno međunarodni akt.

“Tamo jasno stoji da strane potpisnice treba da budu te koje utvrđuju prijedlog, a da se ta odluka potvrđuje relevantnom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN. Nema tu nikakve grupe ambasadora, koja zasjeda, a onda predlaže ko je novi visoki predstavnik”, istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da se iz izjava političkih predstavnika u Srpskoj juče moglo čuti da je samo jedno imenovanje visokog predstavnika obavljeno u skladu sa procedurama, a da je sve nakon toga bila velika politička igra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *