Ćorić: Sarajevo zaustavljanjem razvoja Srpske zaustavlja i BiH

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Đorić izjavio je da je evidentno da u Sarajevu duže vrijeme i na sve načine pokušavaju da zaustave važne razvojne projekte u Srpskoj, te istako da se time svjesno blokira napredak cijele zemlje, jer je očigledno jača politička želja za stvaranje unitarne BiH.

Komentarišući to što je ministar inostranih poslova Bisera Turković na nedavnoj sjednici Savjeta ministara povukla saglasnost na prvobitni memorandum o saradnji Srbije i BiH u vezi ovim projektom, Ćorić kaže da takvi potezi nisu dobri ni za BiH, niti za Republiku Srpsku.

On ističe da sve što se radi na teritoriji BiH, bilo u jednom ili drugom entitetu, treba da dobije apsolutnu saglasnost na zajedničkom nivou vlasti.

Ćorić ističe da će se u skladu sa novonastalom situacijom, ipak morati zauzeti jasan stav u vezi sa djelovanjem na nivou BiH.

“Nemamo drugog izbora ni druge mogućnosti. Nije dobro blokirati bilo koje projekte u bilo kojem entitetu i lično sam razočaran stavovima koje su iznijeli određeni političari iz Federacije BiH /FBiH/ koji smatraju da će zaustavljanje projekata u Srpskoj donijeti nešto dobro FBiH. Dovode nas do praga nekog novog perioda gdje ćemo i mi morati razmisliti o odlukama koje smo donosili u interesu cijele zemlje i vjerovatno ćemo morati da djelujemo na isti način kao i neki ministri iz FBiH kada određeni projekti budu na dnevnom redu”, naglasio je Ćorić za “Glas Srpske”.

On je ukazao da se razvijanjem Srpske razvija i BiH jer aerodrom u Trebinju nije značajan samo za lokalnu zajednicu.

“Nema dileme da je ovdje riječ i o političkom potezu kako bi se i na ovaj način poljuljala Srpska, odnosno njen ekonomski razvoj. To je posljedica i predizborne kampanje koja je krenula, da bi se dopali svojim sljedbenicima u politikama koje su na uštrb Srpske, a za jačanje unitarne BiH. To se, prije svega, odnosi na SDA”, rekao je Đorić i podsjetio da oni nastoje da blokiraju i druge investicione projekte na kojima radi Srpska.

Ćorić ističe da kod njih ne postoji razumijevanje za potrebu komunikacionog povezivanja u BiH i unutar zapadnog Balkana, jer Sarajevo misli da bi time bio ugrožen njihov interes, dok svi relevantni stručnjaci znaju i uporno govore da bi to mnogo značilo svima.

“Svojim nedjelovanjem i o pitanju izgradnje auto-puta koji treba da poveže Beograd i Sarajevo pokazuju da nemaju nikakav interes za povezivanjem sa zemljama u regionu”, naveo je Ćorić.

Ministri su u srijedu, 30. marta, trebali da daju zeleno svjetlo na nacrt memoranduma o razumijevanju i saradnji između BiH i Srbije za izgradnju aerodroma, ali je nakon sjednice saopšteno da je samo utvrđen prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma.

Budući aerodrom je planiran na lokaciji oko 14 kilometara zapadno od centra grada Trebinja, u blizini mjesta Taleža, a riječ je o zajedničkom i jednom od strateških projekata Srbije i Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *