“Ćirilice, čedo moje” – Značaj očuvanja jezika i pisma /VIDEO/

U Bijeljini je tokom vikenda održano takmičenje učenika pod nazivom “Ćirilice, čedo moje”, koje je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, uz podršku Republičkog prosvjetnog zavoda i Grada Bijeljina, s ciljem očuvanja našeg pisma.

Na ovom takmičenju učestvovalo je 8 ekipa iz čitave Republike Srpske, a organizatori kažu da raduje činjenica da djeca postaju svjesna važnosti i očuvanja našeg pisma, te da su i roditelji i nastavnici ti koji treba da ih za to pripreme.

Učenici koji su učestvovali na ovom takmičenju kažu da vole da se služe ćirilicom i da su zadovoljni rezultatima koje su postigli na današnjem takmičenju.

Djeca kažu da koliko god mogu koriste ćirilicu u svakodnevnom životu, ali da im to otežava upotreba savremenih tehnoloških sredstava, poput mobilnih telefona, čija je velika većina sadržaja uslovljena korištenjem latinice. Da li ćemo u dogledno vrijeme i na ovom nivou izborimo mogućnost za upotrebu svoga pisma, ko što je to višegodišnji slučaj u Rusiji ili Grčkoj, ostaje da vidimo.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *