CIK ponovo priznao sporni listić

Centralna izborna komisija BiH /CIK/ ponovo je priznala sporni glasački listić iz Republike Srpske za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, iako je Sud BiH rješenjem jednom već poništio takvu odluku CIK-a.

Protiv ove odluke glasali su članovi CIK-a Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić i Vanja Bjelica Prutina, koja se telefonski uključila u sjednicu, četiri člana su podržala.

Hadžiabdićeva je rekla da je CIK, prema odluci Suda BiH, danas trebao donijeti odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenatarne skupštine BiH iz Republike Srpske, u skladu sa odlukom Narodne skupštine Republike Srpske i u skladu sa izvještajem Komisije za izbor i imenovanja.

“Nakon naše prve odluke sa istovjetnim dispozitivom, Sud BiH se očitovao po žalbi i to o svim odlučnim činjenicama. On je tu odluku poništio i vratio nam na ponovno odlučivanje”, rekla je Hadžiabdićeva.

Rogić je istakao da Sud BiH donosi odluke na osnovu nesumnjivih dokaza, te da je u odluci Suda BiH, po žalbama Ranke Perić Romić i SNSD-a, jasno navedeno da CIK nije imao pravo.

“Ovdje dolazimo do jedne kritične tačke za CIK, a to je hoćemo li mi u ovoj instituciji poštovati odluke Apelacionog odjeljenja Suda BiH ili nećemo”, rekao je Rogić i dodao da to za CIK postaje vrlo opasno.

Rogić je na sjednici pročitao dio odluke Apelacionog odjeljenja Suda BiH i po žalbi Ranke Perić Romić i po žalbi SNSD-a Milorad Dodik, u kojem je navedeno da je Sud dao tačne smjernice kako CIK treba riješiti ovaj slučaj.

“Sud je naveo da CIK nije imao ovlaštenja da samovoljno drugačije utvrđuje izborne rezultate glasanja. Suprotno zaključku CIK-a, Sud je rekao da mi nismo imali takva ovlaštenja. Može se to nama sviđati ili ne. To je stav Suda i to treba ispoštovati”, rekao je Rogić, ističući da je to navedeno u obje odluke Suda BiH.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *