Cijepano drvo 180 KM, pelet 480 KM

Cijena cijepanog ogrevnog drveta u Republici Srpskoj trebala bi na osnovu današnjeg dogovora biti na nivou od 180 KM plus PDV po paleti, izjavio je predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić.

On je rekao novinarima u Banjaluci da je na sastanku predstavnika proizvođača ogrevnog drveta u Srpskoj sa predstavnicima Privredne komore i Vlade Srpske dogovoreno da se cijene ogrevnog drveta zadrže na nivou prošlogodišnjih.

“Sa predstavnicima `Šuma Srpske` dogovoreno je da zadrže cijene i omoguće predstavnicima udruženja građana kao što su penzioneri, sindikati, porodice poginulih boraca, da direktno od njih kupuju ogrevno drvo po cijenama koje su po zvaničnom cjenovniku od 72 KM /za kubni metar/ i da se tim udruženjima daju povlašteni uslovi u smislu odgođenog plaćanja”, dodao je Račić.

On je naveo i da se vode intenzivni razgovori sa proizvođačima peleta radi dogovora o cijeni od 480 KM plus PDV za tonu peleta i da Privredna komora i Vlada Srpske daju inicijativu da odluka Savjeta ministara o zabrani izvoza ogrevnog drveta i peleta, koja je na snazi do 24. septembra, bude ukinuta prije vremena.

Prema njegovim riječima, to bi motivisalo proizvođače peleta da iskoriste postojeću tražnju na zapadnoevropskom tržištu, ali da ne zanemaruju domaće tržište koje mora biti prioritet.

“Ukoliko predstavnici Federacije BiH ne budu saglasni da se ta odluka ukine prije njenog isticanja, onda predstavnici Srpske neće glasati za odluku o produženju zabrane izvoza”, naglasio je Račić.

Predstavnik proizvođača peleta Goran Ivanović rekao je da je cijena od 480 KM po toni granica rentabilnosti i da su proizvođači izrazili spremnost da prihvate tu cijenu.

On je istakao da je neophodno da se što prije ukine odluka o zabrani izvoza peleta kako bi se na neki način izvozom kompenzovao gubitak na domaćem tržištu, uz spremnost proizvođača da obezbijede mjesečno 10.000 tona peleta za domaće tržište.

Današnjem sastanku u Privrednoj komori prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *