Burno na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske /VIDEO/

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da najviša zakonodavna institucija treba da ukine vanredno stanje i potvrdi akte predsjednika Republike koji su doneseni u vrijeme ovog stanja.

On je istakao da su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Vlada Srpske ocijenili da su realne okolnosti sada takve da se može ukinuti vanredno stanje i da se Republika vrati u okvir i režim vanredne situacije.

Obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke za ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj, Višković je naveo da je ovaj prijedlog upućen shodno dnevnom pokazatelju omjera broja testiranih i broja lica sa pozitivnim rezultatom testiranja koji je stabilan, pri čemu nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema u Srpskoj.

I posebna sjednica Narodne skupštine Reublike Srpske počela je burno i to oštrim kritikama poslanika SDS Nebojše Vukanovića, te raspravama opozicionara i premijera Radovana Viškovića.Vukanović je oštro kritikovao premjera Radovana Viškovića, govoreći da Republika Srpska nije spremno dočekala epidemiju, pominjući milionske troškove i javne nabavke.

U SDS-u smatraju da će medicinske posljedice biti daleko manje od ekonomskih.Opozicija je mišljenja da u Republici Srpskoj nije bilo potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

Poslanik PDP-a u NSRS Draško Stanivuković odbio je da nosi masku na posebnoj sjednici NSRS iako su svi u sali nosili zaštitne maske. Stanivuković se dva puta javio za riječ i oba puta nije nosio masku, čime po zakonu krši mjere koje je propisao Republički štab.

Zbog njegovog neodgovornog ponašanja poslanici SNSD-a su napustili sjednicu. Sjednicu su pored poslanika SNSD-a napustili i Sonja Karadžić Jovičević, Tomica Stojanović i Miladin Stanić. Ipak, kasnije je Draško Stanivuković za govornicom nosio zaštitnu masku.

Nešto kasnije i Šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS, Igor Crnadak, odbio je da nosi zaštitnu masku tokom izlaganja, što je ponovo naišlo na burne reakcije, a poslanici SNSD-a su napustili sjednicu.Nakon njegovog govora, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović zatražio je da se dezinfikuje govornica.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je od početka epidemije virusa korona u Srpskoj do sada, Vlada doznačila blizu 100 miliona KM u zdravstveni sektor u Republici. Višković je precizirao da je Srpska do danas uradila 23.000 testova na virus korona, a FBiH 31.000, te da to nije dupla razlika kako tvrdi opozicija.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da je prilikom predlaganja odluke o ukidanju vanrednog stanja broj lica zaraženih virusom korona bio manji od broja oporavljenih.

Šef Poslaničkog kluba Demosa Spomenka Stevanović rekla je da je Vlada Republike Srpske pravovremerno reagovala na pandemiju virusa korona uvođenjem vanredne situacije u Republici Srpskoj.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Sprske o ukidanju vanrednog stanja održava se u konferencijskoj sali Vlade RS, a u nezavidnoj poziciji našli su se novinari.

Iako su se novinari žalili, rečeno im je da su uslovi adekvatni i nisu im obezbijeđene prostorije za rad, uprkos činjenici da Administrativni centar RS ima veliki prostor na raspolaganju i jednu pres salu koja je prazna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *