Bukejlović: Propusti u radu kazneno-popravnih zavoda biće sankcionisani

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da će ove godine, ukoliko budu utvrđeni propusti u vođenju i organizaciji rada u kazneno-popravnim zavodima, odgovorni snositi posljedice u skladu sa zakonima koji uređuju oblast izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija.

“Kada je riječ o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, bezbjednost u kazneno-popravnim zavodima u Republici Srpskoj je zadovoljavajuća i ima dovoljno kapaciteta za prijem osuđenih i pritvorenih lica”, naveo je Bukejlović u intervjuu Srni.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske prošle godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, te da je usaglašen sa odredbama Krivičnog zakonika koje se odnose na kaznu doživotnog zatvora.

“Takođe, usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izdržavanja kazne zatvora kojim se propisuje način izvršenja kazne doživotnog zatvora i postupanje prema osuđenima na ovu vrstu krivičnih sankcija, a koji će se sprovoditi u odjeljenjima posebnog režima izvršenja kazne zatvora”, napomenuo je Bukejlović.

On je naveo da će usvajanjem ovog zakona biti zaokružen pravni okvir koji se odnosi na izvršenje kazne doživotnog zatvora koja je propisana za najteža krivična djela i najteže oblike teških krivičnih djela.

BIĆE NASTAVLjENA ULAGANjA U OBJEKTE PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA

“U saradnji sa Vladom Republike Srpske i u skladu sa mogućnostima, i naredne godine radićemo na poboljšanju materijalnog položaja i statusa radnika u pravosudnim institucijama”, rekao je Bukejlović.

Bukejlović je naglasio da će, s ciljem jačanja efikasnosti rada pravosudnih institucija, biti nastavljena infrastrukturna ulaganja u objekte namijenjene radu pravosudnih institucija Republike Srpske.

IZMJENAMA ZAKONA O PREKRŠAJIMA BIĆE OLAKŠAN RAD POLICIJE

Bukejlović je naveo da se zakonima iz nadležnosti Ministarstva pravde Republike Srpske uređuju i stvaraju pretpostavke koje olakšavaju rad i drugih organa, te da će Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske biti olakšan rad policije Srpske.

“Odredbama ovog zakona predviđena je mogućnost da okrivljena lica novčanu kaznu i troškove platnog prometa mogu platiti elektronski, na mjestu izvršenja prekršaja kod ovlaštenog službenika, u policijskoj stanici ili kancelariji nadležnog ovlaštenog organa, uz izdavanje dokaza o uplati”, pojasnio je Bukejlović.

On je napomenuo da lice zatečeno u izvršenju prekršaja koje odbije da se podvrgne testiranju na drogu može biti zadržano do oporavka.

“Takođe, zastarjelost izvršenja zaštitnih mjera nastupa kada proteknu dvije godine, od dana pravosnažnosti rješenja o prekršaju, odnosno izvršnog prekršajnog naloga kojim su izrečene zaštitne mjere”, rekao je Bukejlović.

OSNAŽITI ŽRTVE DA SE SUPROTSTAVE NASILjU

On je rekao da još postoji veliki broj krivičnih djela nasilja, te da je potrebno ohrabriti i osnažiti žrtve da se suprotstave svim oblicima nasilja.

Bukejlović je podsjetio da su u prethodnoj godini Vlada Republike Srpske i resorna ministarstva načinili veliki napredak donošenjem zakona i mjera koji se odnose na zaštitu najugroženijih društvenih grupa žena, djece i porodice.

“Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske usvojen je radi bolje zaštite žrtava nasilja. Usvojen je i radi boljeg odgovora svih subjekata zaštite prilikom pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja, te odlučnijeg i pravovremenijeg institucionalnog djelovanja”, rekao je Bukejlović.

On je podsjetio da je Ministarstvo pravde Republike Srpske prošle godine utvrdilo Porodični zakon Srpske, kojim su značajno unaprijeđeni postojeći i uvedeni novi modeli zaštite djeteta i porodice.

Bukejlović je naveo da je Zakonom o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske obezbijeđena veća zaštita žrtava seksualnog nasilja i uznemiravanja.

“Istim zakonom propisano je i novo krivično djelo koje smo smatrali neophodnim, a to je neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđih fajlova, portreta i video-zapisa koje će se kažnjavati novčanom ili kaznom zatvora”, napomenuo je Bukejlović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *