Budžet Srpske oštećen za 6,9 miliona KM: Poreska uprava obavijestila tužilaštva

Tokom tri kvartala ove godine nadležnim tužilaštvima u Republici Srpskoj dostavljena su 23 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila republički budžet u iznosu od oko 6,9 miliona KM, saopšteno je iz Poreske uprave.

Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Republike Srpske podnosili su izvještaje zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe ovlaštenja u privredi, te nepravilnog izdvajanja sredstava i povrede obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Četiri izvještaja su podnijeta Republičkom javnom tužilaštvu – Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije i najtežih oblika privrednog kriminaliteta, 11 izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, po dva izvještaja okružnim javnim tužilaštvima u Prijedoru, Doboju i Bijeljinu, te po jedan izvještaj okružnim javnim tužilaštvima u Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima, njih 19, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da poreski obveznici utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 6.145.332 KM štete za budžet Republike Srpske, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

Nadležnim tužilaštvima podnijeta su i dva izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, čime je budžet Srpske oštećen za 122.069 KM.

Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove podnijeli su i po jedan izvještaj nadležnim tužilaštvima zbog sumnje u postojanje krivičnih djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica i zloupotreba ovlaštenja u privredi, čime je budžet Republike Srpske oštećen za 235.510 KM, odnosno 372.340 KM, navedeno je u saopštenju.

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić ističe da ovi podaci pokazuju da je i u ovoj godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave Republike Srpske na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

“Naglašavamo da ćemo, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza”, rekao je Maričić.

Iz Poreske uprave Republike Srpske saopšteno je i da su tokom devet mjeseci ove godine vršili posebne poreske kontrole i izdali pet prekršajnih naloga zbog nepoštovanja poreskog zakonodavstva, to jest, Zakona o fiskalnim kasama i Uredbe Vlade o poslovanju sa gotovim novcem, pri čemu su izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu od 26.500 KM.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.