Broj zaraženih u BiH i regionu i dalje raste /VIDEO/

Od virusa korona u Srpskoj preimnule su tri osobe. Riječ je o dva muškarca srednje životne dobi iz Teslića i Zvornika i ženi starije životne dobi iz Doboja. Potvrđeno je u Srpskoj još 105 slučajeva virusa korona.

Većina novozaraženih su kontakti osoba kod kojih je već ranije potvrđeno prisustvo virusa korona. Najveći broj zaraženih danas imaju Zvornik -18, te Banjaluka – 14. Na području Bijeljine od 103 testirane osobe u protekla 24 časa, pozitivan rezultat potvrđen je kod još osam  osoba.

Od početka pandemije na području Semberije registrovano je ukupno 158 osoba pozitivnih na COVID19, od kojih je 18 izliječeno, a troje je preminulo.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 2.918 slučaja virusa korona. Broj pozitivnih u Srpskoj premašuje broj oporavljenih, pa je pogoršanje epidemiološke situacije veliko opterećenje na zdravstveni sistem.

Da virus nije poštedio nikoga, dokazuje i podatak da je Kovidom u Srpskoj zaraženo 144 djece.

Pomoćnik generalnog direktora UKC Srpske Slobodan Hajder pozvao je građane Republike Srpske i BiH da se pridržavaju mjera, te da na taj način pomognu zdravstvenim radnicima da očuvaju svoje kapacitete. Institucije Republike pažljivo prate epidemiološku situaciju, rekla je predsjednica Republike Željka Cvijanović ističući da efikasna borba protiv virusa korona podrazumijeva odgovorno ponašanje svakog pojedinca, te striktno poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija.

Vlada Republike Srpske pravovremeno reagovala donošenjem određenih mjera kako bi zaštitila zdravlje svojih građana i sačuvala zdravstveni sistem, rekao je Radovan Višković tokom današnjeg sastanka sa otpravnicom poslova Norveške ambasade u BiH.

U protekla 24 časa, u Federaciji BiH registrovano je 110 osoba pozitivnih na KOVID-19. U izolatorijumu na Podhrastovima u Sarajevu, gdje je smješteno 39 pacijenata, sinoć su dva umrla od posljedica virusa korona.

Zbog loše epidemiološke situacije, Krizni štab u Srbiji treba da odluči o novim mjerama kako bi se usporilo širenje koronavirusa. Situacija u Beogradu veoma je ozbiljna kaže epidemiolog Predrag Kon. Kon ističe da je najjednostavnija mera policijski čas, protiv koje su kaže svi iz medicinskog dela.

U Novom Pazaru se situacija polako stabilizuje. U pomoć stižu i ljekari iz BiH. Epidemiološka situacija u Vojvodini i dalje je nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu. U Hrvatskoj 76 novooboljelih od virusa korona. A U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 13 novih slučajeva virusa korona, što je najniži dnevni porast od 30. juna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *