Brišu carinu na električna auta

Carinska stopa od pet odsto na uvoz električnih automobila u BiH uskoro bi mogla postati prošlost jer nadležne institucije imaju za cilj stimulisati privrednike i građane na kupovinu ove vrste automobila čija bi masovnija upotreba značajno uticala na smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu životne sredine.

Inicijativu za suspenziju carinske stope na uvoz pomenutih vozila juče je podržala Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a sada je na potezu Savjet ministara koji ima obavezu da u narednih 15 dana donese konačnu odluku.

Inicijativom, čiji su potpisnici poslanici u Predstavničkom domu Edita Đapo, Saša Magazinović i Jasmin Emrić, traži se i znatno umanjenje carinske stope na uvoz hibridnih automobila i to sa 15 na pet odsto.

– Budući da dekarbonizacija predstavlja jedan od ključnih stubova Zelene agende za zapadni Balkan neophodno je da institucije BiH idu u pravcu realizacije preuzetih obaveza, a ukidanje i smanjenje carinskih stopa za električna i hibridna vozila i to po mogućnosti trajno, jedna je od tih aktivnosti – navodi se u inicijativi. 

Iako je prodaja električnih vozila u svijetu lani udvostručena, dostigavši rekordnih 6,6 miliona, u BiH je taj broj i dalje simboličan. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u našu zemlju od 2017. godine, kada je uvezen prvi električni automobil, do kraja maja ove godine stiglo je 110 vozila te vrste. 

– U prvih pet mjeseci ove godine uvezeno je 17 električnih vozila i to 13 iz Njemačke, dva iz Francuske te po jedan iz Koreje i SAD. Najskuplje je plaćen “porše tajkan GTS” i to gotovo 190.000 maraka – podaci su UIO BiH.    

Kada su u pitanju hibridna vozila lani je u BiH uvezeno 359 takvih automobila, dok ih je u prvih pet mjeseci ove godine stiglo 248 a njihova vrijednost premašuje 13 miliona KM.  

Banjalučka IT komanija “East Code”, koja je među prvima u Srpskoj uvezla ekološki prihvatljivo vozilo, u svom voznom parku trenutno posjeduje pet takvih automobila, a ukoliko dođe do ukidanja carinskih stopa taj broj do kraja godine mogao bi biti i veći. 

– Već pet godina koristimo električna vozila, pokazala su se kao veoma efikasna i doprinose značajnim uštedama. Računica pokazuje da za prelazak 100 kilometara potrošimo struje u vrijednosti oko dvije marke, što je u odnosu na trenutne cijene goriva prevelika razlika. Plus, kod električnih automobila nema troškova malog i velikog servisa, kočnice duže traju i još niz prednosti – priča suvlasnik kompanije “East Code” Saša Matić. Kao otežavajuću okolnost naveo je mali broj servisa koje pružaju uslugu popravke takvih vozila.

Predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH Haris Muratović tvrdi da bi ukidanje i smanjenje carine za uvoz električnih i hibridnih automobila imalo višestruku korist, jer bi se ostvarili brojni benefiti.

– Osim koristi sa aspekta zagađenja, povoljniji su za servisiranje i bezbjedniji na putevima što je veoma značajno, budući da godišnje u BiH pogine na stotine ljudi u saobraćaju – pojašnjava Muratović.

Dodaje da nigdje u Evropi ne postoji carina na ovakvu vrstu automobila.

– Već devet mjeseci lično vozim električni automobil i izračunao sam da sam uštedio 5.500 KM na 20.000 pređenih kilometara – kazao je Muratović.   

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *