Blokirana izrada “kovid” pasoša

BiH je sredinom juna krenula u proceduru izrade “kovid” pasoša koji će važiti i u Evropskoj uniji, ali izdavanje digitalnih sertifikata neće početi, kako je prvobitno planirano do kraja ovog mjeseca, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je zaduženo za ovo pitanje, potvrdili su da je došlo do zastoja, ne navodeći šta je konkretan problem, ali su potvrdili i da sadašnja situacija ukazuje na to da izdavanje “kovid” pasoša neće početi krajem jula.

Prema informacijama iz tog resora zbog određenih zastoja nije realno da prvi digitalni sertifikati budu izdati krajem jula. Tvrde i da rade na rješavanju svih prepreka koje su se pojavile te da će, kada “kovid” pasoši budu spremni za izdavanje, o tome obavijestiti javnost.

Te informacije za “Glas Srpske” je potvrdio zamjenik ministra civilnih poslova BiH Siniša Ilić te naglasio da je sada nezahvalno prognozirati kada će prvi “kovid” pasoši biti spremni za izdavanje.

Podsjetio je da je održano nekoliko nekoliko sastanaka u vezi sa ovim sa predstavnicima nadležnim institucija na svim nivoima vlasti u BiH i da se razgovori nastavljaju. Ilić je podvukao da traže najbolje idejno rješenje i put kako ga sprovesti u djelo.

– Određene smjernice su dogovorene i postoje zamisli na koji način bi to trebalo sprovesti u djelo da bi funkcionisalo. U ovom momentu sigurno možemo reći da ćemo imati “kovid” pasoše i da to neće izostati, ali sada je nezahvalno izlaziti u javnost sa konkretnim datumima. Nije nemoguće da to bude i u julu ili avgustu. Uglavnom radimo na tome i stvar je tehnike kako to izvesti – istakao je Ilić i dodao da je jedna od zamisli da to ide preko baza koje ima Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

I iz IDDEEA su ranije kazali da su preduzete sve aktivnosti u saradnji sa ministarstvom te je pripremljen prijedlog odluke o zaduženju Agencije za tehničku obradu i vođenje evidencije o izdatim “kovid” potvrdama. Prema njihovim riječima, prijedlog je upućen na konsultacije i dobijanje potrebnih saglasnosti da bi odluka bila usvojena u Savjetu ministara.

– U navedenoj odluci pripremljen je prijedlog tehničkog rješenja koji se odnosi na sistem izdavanja digitalne “kovid” potvrde, njen izgled i sadržaj, kao i nadležnosti institucija u BiH u postupku izdavanja digitalne “kovid” potvrde. Navedeno rješenje je zasnovano na tehničkim sistemima uspostavljenim na nivou EU – pojasnili su u Agenciji.

“Kovid” pasoši će, kako ističu domaći i strani zvaničnici, olakšati putovanje izvan zemlje u uslovima pandemije virusa korona, uključujući i zahtjeve država EU koje nemaju jedinstven stav prema određenim vrstama vakcina protiv virusa korona.

Svrha

Digitalni “kovid” sertifikat EU počeo je da funkcioniše od početka jula i omogućava građanima Unije da se kreću između zemalja. Svrha sertifikata je da omogući kretanje, bez potrebe ograničenja, za one koji su vakcinisani, imaju nedavni negativni rezultat testa na “kovid 19” ili su se nedavno oporavili od bolesti. Priznaju ga sve članice EU, kao i druge evropske zemlje poput Islanda, Norveške i Švajcarske.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *