Blokada u Andrijevici, rijeka ljudi u Podgorici i Nikšiću, Pljevlja opet na nogama

Pristalice Srpske pravoslavne crkve (SPC) okupljaju se i večeras u Podgorici i Nikšiću, prenose podgorički mediji.

U Podgorici veći broj građana okupio se na molebnu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali su se nakon službe, na poziv rektora cetinjske Bogoslovije Gojka Perovića, mirno razišli, prenosi portal podgopričke Pobjede.

U Nikšiću se ispred Centra bezbjednosti okupilo nekoliko stotina građana.

Nk

Nikšić, večeras

Gepostet von Objektiv Story am Donnerstag, 14. Mai 2020

Kako prenose podgoričke Vijesti, u trenutku kada je ispred kapije policije stala interventna policijska jedinica, građani su je pozdravili aplauzom.

Okupljeni su skandirali “Ne damo vladiku”, “Milicijo naša mila, ne slušajte više Mila”. Kao i “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora”, a izgovarali su i molitvu Oče naš.

Peti protest u Beranama. “Ne damo Vladiku”, skandira oko 4.000 građana, koji traže oslobođenje iz pritvora episiopa Joanikija. Pred zgradom policije je je kordon specijalaca. Nema incidenata.

U Herceg Novom su uhapšene dvije osobe za koja se sumnja da su izvršili krivično djelo pozivanje na otpor, nakon što su pozvali građane na okupljanje u Igalu, saopštila je večeras crnogorska policija.

“Sumnja se da su N. L. (26) iz Berana i B. L. (29) iz Pljevalja, oba lica sa prebivalištem u Herceg Novom, putem jedne društvene mreže poslali više poruka kojima pozivaju na okupljanje građana 14. maja u 20 časova u Igalu”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da su oni lišeni slobode jer su na taj način izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret. S obzirom na to da su sva okupljanja zabranjena Naredbom Ministarstva zdravlja.

Protesti u više crnogorskih gradova izbili su zbog hapšenja vladike Joanikija i više sveštenika SPC.

Pljevlja

Episkopu Joanikiju i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću.

Oni su pritvoreni zbog litije Svetom Vasiliju Ostroškom 12. maja u Nikšiću na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je prošla uprkos zabrani javnih okupljanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *