Blagovremena donacija narodu Turske nakon razornog zemljotresa /VIDEO/

Konvoj od 20 kamiona sa 430 tona hrane i druge humanitarne pomoći Republike Srpske za stanovništvo pogođeno zemljotresom u Turskoj krenuo je danas iz Bijeljine na put dug 1.200 kilometara. Konvoj su iz Semberije ispratili ministri u Vladi Srpske Alen Šeranić i Savo Minić.

Na put dug 1.200 kilometara krenuo je sa svojim kolegama iz Srpske i Dragoslav Tadić, prevoznik iz Zvornika.Čim se pokrenula priča o konvoju pomoći narodu Turske nisam kaže on imao nikakvu dilemu, i odazvao sam se ovoj humanitarnoj misiji. Iz njegove firme put Turske krenula su kaže tri kamiona.

Dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći, koja je iz Republike Srpske upućena narodu Turske, krenulo je danas iz kruga fabrike “Sava Semberija” u Bijeljini. Polazak konvoja ispratili su ministri u Vladi Srpske Alen Šeranić i Savo Minić.

Vlada Republike Srpske je svojim kapacitetima obezbijedila preko 430 tona pomoći, u Tursku šaljemo 20 šlepera humanitarne pomoći u nadi da ćemo i na ovaj način bar u malom dijelu, pomoći narodu Turske, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Ove aktivnosti zajedničkim snagama koordinisali su Crveni krst Republike Srpske i Crveni polumjesec Republike Turske. Pomoć koju je danas uputila Srpska ide u logistički centar u Istanbulu odakle će se dalje dijeliti u skladu sa potrebama stanovništva pogođenog katastrofalnim zemljotresom i tamo gdje to bude neophodno.

Veoma bitno je istaći da pomoć nije samo blagovremena, već da predstavlja realnu potrebu za ugrožena područja, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.

Humanitarna pomoć za Tursku se sastoji od hrane, ćebadi i drugih životnih namirnica, a građanima Sirije pogođenim zemljotresom biće upućena novčana pomoć koju prikuplja Crveni krst Republike Srpske jer je dostava robe, zbog situacije u ovoj zemlji, lotežana i onemogućena.

Vrijednost pošiljke iz Republike Srpske koja je danas otišla za Tursku je preko 1,4 miliona maraka, ističe Lazić i podsjeća da je na sjednici predsjedništva Društva Crvenog krsta BiH prikupljena i pomoć u novčanim sredstvima, a odluka o raspodjeli ovih sredstava, koja će biti upućena stanovništvu Sirije i Turske biće donijeta 2. marta.

Podsjećamo, snažni zemljotresi pogodili su Tursku 6. februara. Potresi su se osjetili i u susjednim zemljama, najviše u Siriji, u kojoj je poginulo nekoliko hiljada ljudi. Broj poginulih u Turskoj premašio je 42.000 ljudi. Zbog posljedica razornih potresa mnogi su ostali bez krova nad glavom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *