Blagojević i Radeta najavili ostavku – Srpska na prvom mjestu

Predsjednik Republičke izborne komisije Oliver Blagojević potvrdio je da će nakon današnje sjednice Republičke izborne komisije /RIK/ u Banjaluci podnijeti ostavku na ovu dužnost jer, kako je naveo, poštuje institucije Srpske i njihov poziv.

On je istakao da ne može znati kako će postupiti ostali članovi RIK-a jer je to lična odluka, te dodao da bi bilo bolje da nisu ni date pojedine izjave kolega iz Centralne izborne komisije /CIK/ jer se na taj način šteti Republici Srpskoj.

“Možda su legalni, ali legitimni nisu”, rekao je Blagojević novinarima u Banjaluci uoči sjednice RIK-a.

On je dodao da od srpskih članova u CIK-u nije očekivao da ne znaju šta reguliše Izborni zakon BiH.

“Ne znam zbog čega se digla buka zbog Izbornog zakona Republike Srpske jer odredba 1.1 Izbornog zakona BiH kaže da se ovim zakonom reguliše izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, a da se za ostale nivoe vlasti utvrđuju principi”, naveo je Blagojević.

On je istakao da Nacrt Izbornog zakona Republike Srpske ne odstupa ni od jednog principa Izbornog zakona BiH, što smatra i član RIK-a Aleksandar Radeta, koji je takođe najavio podnošenje ostavke.

Radeta je rekao da razumije političku borbu, ali da Republika Srpska treba da bude na prvom mjestu.

“Poštujemo da je i Republika Srpska dio BiH, ali Izborni zakon BiH jasno definiše u članu 1.1 za šta izbore provodi CIK i da za ostale izbore samo utvrđuje principe. Samo onaj ko je pravno nepismen to ne zna da tumači”, naveo je Radeta.

On je rekao da nisu korektni pritisci CIK-a prema članovima opštinskih i gradskih izbornih komisija, te da nisu pravno utemeljeni jer njihove ostavke ne znače nikakve opstrukcije s obzirom da izbori još nisu raspisani.

Na današnjoj sjednici RIK-a biće riječi o Nacrtu Izbornog zakona Republike Srpske i javnoj raspravi o ovom pitanju.

Vlada Republike Srpske saopštila je ranije da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *