Bijeljinci se griju na ugalj ili drva /VIDEO/

Iako posljednjih nekoliko dana stanovnici Sarajeva ali i pojedinih gradova u susjednoj Srbiji muku muče sa veoma zagađenim vazduhom te izbjegavaju boravak na otvorenom i bježe na planine, prognoza pokazuje da se kvalitet vazduha već danas značajno popravio.

Gusta magla zabilježena je tokom proteklog vikenda i u Semberiji, međutim sve mjerene zagađujuće supstance na području grada nisu prekoračile granične vrijednosti propisane Uredbom o vrijednostima kvaliteta vazduha, pokazuju zvanični podaci objavljeni na sajtu Gradske uprave.

Nedavno sprovedeno anketno istraživanje pokazalo je da se Bijeljinci uglavnom griju na drva ili ugalj, dok je na uzorku od 105 ispitanika potvrđeno, da alternativni, odnosno obnovljivi izvori energije nisu zastupljeni.

Pitali su iz ovog udruženja putem ankete sugrađane i da li znaju šta je smog, njih 78 odgovorilo je pokazuje anketa potvrdno, dok samo jedan ispitanik nije znao odgovor na ovo pitanje.

S obzirom na činjenicu da je saobraćaj jedan od glavnih uzročnika zagađenja vazduha, raspitali su se u Udruženju Eko put i šta građani Bijeljine misle o tome, da centar grada bar u danima vikenda bude zatvoren za saobraćaj.

Ekološko udruženje Eko put u saradnji sa Udruženjem “Prva evropska zelena renesansa”, sprovelo je ovo anketiranje s ciljem istraživanja načina i nivoa ekološke kulture življenja u urbanim sredinama i našeg vlastitog doprinosa smanjenju aerozagađenja korištenjem fosilnih goriva, naročito uglja sa visokom koncentracijom sumpora u grejnoj sezoni i izduvnim gasovima u saobraćaju.

Osim odgovora na anketna pitanja bilo je i onih među anketiranim sugrađanima koji su dali svoje prijedloge ili komentare kako doprinjeti smanjenju zagađenja vazduha u gradu i efikasnijem korištenju gradskih ulica kada je u pitanju saobraćaj. Tako su se među komentarima izdvojili prijedlozi da treba zabraniti loženje sumpornog uglja, da centar grada treba zatvoriti za saobraćaj, dok neki smatraju da se ovim problemom trebaju ipak pozabaviti nadležne institucije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.