Drugi “RS čelendž” turnir u kjokušin karateu 11. januara

Šinkjokušin klub “TRB” organizovaće drugi Međunarodni “RS čelendž turnir” u kjokušin karateu 11. januara u Etno-selu “Stanišići” u Bijeljini, na kojem će učestvovati karatisti iz regiona i više drugih evropskih zemalja.

Na turniru će se takmičiti juniori i seniori u tri kategorije – do 75, do 85 i preko 85 kilograma.

Predsjednik Šinkjokušin kluba “TRB” Igor Ranković rekao je Srni da je prvi, prošlogodišnji turnir bio veoma uspješan i da se nada da će ovo sportsko okupljanje postati tradicionalna manifestacija koja se organizuje početkom januara povodom Dana Republike Srpske.

Ranković je najavio da će specijalni gost turnira biti predsjednik Evropske karate organizacije /EKO/ šihan Koen Šarenberg iz Holandije i glavni evropski sudija za ovaj specifični stil karatea Jan Bulov iz Danske.

Ovogodišnji turnir imaće takmičarski dio u kojem će se boriti seniori i revijalni dio na kojem će nastupiti djeca uzrasta od osam do 10 godina, te djevojke i veterani.

“Cilj nam je da pokažemo da kjokušin karateom mogu da se bave i djeca i da se bore jer su potpuno bezbjedna sa zaštitnom opremom”, rekao je Ranković.

Pravi samurajski karate

Prema njegovim riječima, ova vrsta karatea sa ful-kontaktom iako veoma zahtjevna i teška, pravi je samurajski karate kojim se oslobađamo straha i stresa, najvećeg problema današnjice, a veoma pozitivno utiče i na izgradnju karaktera i psihičke stabilnosti, pored fizičkog razvoja.

Ono što je karakteristično za ovaj stil jeste to što je zadržao odnos poštovanja između protivnika, odnos između učenika i trenera i to krasi ovu vrstu karatea.

“Cilj turnira je afirmacija kjokušin karatea u Republici Srpskoj i BiH, kao i pravih vrijednosti u sportu, a to je poštovanje protivnika. Iako je ovo veoma težak stil, nije nedostižan i u klubu smatramo da je teži put ispravniji”, rekao je Ranković.

Na turniru će učestvovti karatisti iz više evropskih zemalja i regiona.

Za pobjednike turnira u seniorskoj kategoriji predviđena je i novčana nagrada od 1.000 evra.

Osnivači kluba Šinkjokušina u BiH /KSBiH/ i kluba “TRB” u Bijeljini i inicijatori turnira su Ranković i generalni direktor kompanije “TRB” Slavenko Ristić, šotokan šampioni i reprezentativci bivše Jugoslavije. Ranković i Ristić polagali su za 1. Dan Šinkjokušina kod Mareka Kubeka, predsjednika austrijske Kjokušin karate organizacije /AKKO/, koji je i supervizor KSBiH.

Klub “TRB” član je Svjetske karate organizacije Šinkjokušin i ima licencu za rad ove najveće svjetske organizacije u ful-kontakt karateu, sa 96 zemalja članica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.