Bijeljina: Tematska sjednica o zagađenju vazduha /VIDEO/

Skupština grada Bijeljine jednoglasno je na posljednjem zasijedanju usvojila zaključak da se gradonačelnik Bijeljine zadužuje da u saradnji sa stručnim licima iz oblasti ekologije u roku od 90 dana pripremi prijedlog mjera za smanjenje zagađenja vazduha u Bijeljini  i prijedlog načina njihovog finansiranja.  Dokle se stiglo sa pripremama za sjednicu?

Predsjednik Skupštine, koji je i predložio usvajanje zaključka,  obavezao se  da u roku od 30 dana od prijema navedenog prijedloga mjera sazove tematsku sjednicu parlamenta po ovom pitanju. Prema riječima Aleksandra Đurđevića, cilj je da se do naredne grejne sezone eliminiše što veći broj uzročnika zagađenja i zaštiti zdravlje ljudi, jer je neprihvatljivo da Bijeljina bude najzagađeniji grad u Evropi.

Đurđević navodi da još uvijek ima prostora za kvalitetnu pripremu.

Kao eventualne pominjano je  uvođenje olakšica i subvencija građanima i privrednicima koji grade objekte ili u već izgrađenim instaliraju ekološki prihvatljive načine grijanja poput toplotnih pumpi i geotermalne energije, korištenja biomase, solarne energije, kao i priključenje gradske toplane na gas i niz drugih mjera. Đurđević navodi da bi prelazak Toplane  na grijanje posredstvom  gasa bilo od velike važnosti.

U preduzeću “Srbija gas” kažu da bi stanovnicima Bijeljine trebalo da bude omogućeno korištenje gasa kao energenta do naredne grejne sezone.

U ovoj Kompaniji su kaže Stevanović zainteresovani za nove investicije u Srpskoj  i Bijeljini.

Konstantno zagađenje vazduha u Bijeljini suspendovanim česticama i čađi nastavljeno je i u martu , sedam od devet dana za koje su objavljeni rezultati mjerenja. Jedini dani bez zagađenja bili su 5. i 6. mart, dok je ostalim danima zagađenje na lokaciji kod Toplane i trostruko veće od graničnih vrijednosti.

U prošloj godini je zagađenje vazduha u Bijeljini suspendovanim česticama registrovano tokom 58 dana na lokaciji kod Toplane, dok je granična vrijednost u centru grada prekoračena 26 puta.

Koncentracija čađi je kod Toplane prekoračena tokom 27 dana, a u centru grada je 12 dana bila iznad dnevne maksimalno dozvoljene vrijednosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.