Bijeljina: Potrebno izvršiti preraspodjelu područnih škola /VIDEO/

Skupština je usvojila na posljednjem redovnom zasijedanju informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole na području grada nakon junskog i julskog upisnog roka. Konstatovali su odbornici kroz diskusiju, da iz godine u godinu danak uzimaju stalne migracije, te sve manji broj rođene djece. Moglo se čuti i da je potrebno izvršiti preraspodjelu područnih škola, kako u seoskim sredinama ne bi došlo do njihovog potpunog gašenja i zatvaranja.

Informacija o izvršenom upisu učenika u prvi razred osnovne i srednje škole nakon junskog i julskog upisnog roka za školsku 2021 – 2022. godinu, koja se našla pred odbornicima u Gradskom Parlamentu Bijeljine na posljednjem redovnom zasijedanju, pokazala je da je u ovoj školskoj godini broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole na području Semberije manji.Prije četirti godine osnovne škole pohađalo je 977 prvačića, a u ovoj školskoj godini upisano je njih 814. Neke područne škole u seoskim sredinama Semberije ove su godine ostale bez upisanih prvačića.

U svim srednjim školama na području grada Bijeljina, a ima ih šest, nakon upisa stanje je zadovoljavajuće, ocjenjuju u resornom gradskom odjeljenju . Nakon upisnih rokova najviše slobodnih mjesta ostalo je u Srednjoj stručnoj školi Janja.

Broj upisanih učenika u osnovnim i srednjim školama na području Semberije potvrđuje da nam se iz godine u godinu rađa sve manje djece,te da  do izražaja dolaze stalne migracije i odlazak stanovništva, konstatovala je u skupštinskoj sali odbornik Anka Todorović.

Negativan trend broja upisane djece u školama nije samo problem Bijeljine, izražen je širom Srpske, BiH, pa i u okruženju, ističe odbornik Zoran Pribišić i konstatuje da je stanje posebno loše u seoskim sredinama.

Gradska uprava Bijeljina još od 2006. godine izdvaja određena sredstva za stipendiranje učenika i studenata te finansiranje naučno-istraživačkog rada i nagrađivanje nastavnika i učenika.

Gradska uprava svojim sredstrvima nagrađuje i učenike i nastavnike koji u svom školovanju i radu postižu određene rezultate.

U prošloj godini Gradska uprava je dodijelila 24 stipendije za učenike deficitarnih zanimanja, te za studente tehničkih i društveih nauka koji pripadaju manje zastupljenim konstitutivnim narodima i grupi ostalih, te za studente društvenih nauka koji imaju poteškoće u razvoju, navedeno je pored ostalog u Izvještaju koji je usvojen u Skupštini Grada Bijeljina.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *