Bijeljina obilježila Svjetski dan srca /VIDEO/

Povodom Svetskog dana srca, u Bijeljini je održano niz aktivnosti, u vidu besplatnih preventivnih pregleda za građane. Ovogodišnji Svjetski dan srca, obilježava se pod sloganom „Svim srcem za zdravo srce“.

U Republici Srpskoj godišnje umre oko 7.000 ljudi od kardiovaskularnih bolesti, a kada se uzmu podaci od prije 20 godina, smanjuje se trend smrtnosti.

U 2018. godini od svih smrtnih slučajeva 47 odsto bilo je od kardiovaskularnih bolesti. Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini obilježila je Svjetski dan srca organizovanjem besplatnih pregleda građana i najavom direktora ove zdravstvene ustanove Zlatka Maksimovića o budućem ulaganju u kardiologiju, angio-salu i vaskularnu hirurgiju uopšte.

Besplatni preventivni pregledi održani su na platou ispred Centra za kulturu. Preglede su obavaljala dva tima, u periodu od 10.00 do 14.00 časova, a građanima je bio omogućen i kardiološki pregled.

Ljekari su danas naglasili da nezdravi stilovi života dovode upravo do kardiovaskularnih i raznih drugih bolesti, te istakli važnost zdravog načina života. Glavne tri stvari koje su preventiva kardiovaskualrnim bolestima su fizička aktivnost, zdrava ishrana i prestanak pušenja.

Svjetski dan srca, Dom zdravlja Bijeljina, obilježio je takođe punktom u centru grada, gdje su organizovali besplatne preventivne preglede za sugrađane. Tako su i danas  na šetalištu ispred Emporiuma, besplatno mjerili krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Odziv građana za besplatne preglede povodom Dana srca, bio je impozantan, a pregledano je više stotina građana.

Zdrav način života propagirali su danas i mladi iz gradske uprave prošetavši novoizgrađenom stazom uz kanal Dašnica odakle su pozvali građane Bijeljine da se češće bave rekreacijom i upražnjavaju zdrav način života.

U šetnji stazom kraj kanala Dašnica, zatekli smo i Alena Rahimića, dječaka koji je takođe imao poruku za sugrađane povodom svjetskog dana srca.

Naglasak današnjeg obilježavanja svjetskog dana srca je da svi moramo voditi računa o prevenciji, odnosno, da zdravim načinom života ne dozvolimo da dođe do neželjenih posljedica.

Upravo zbog toga, ljekari savjetuju da je prevencija, odnosno, zdrava ishrana, šetnja, prestanak konzumiranja alkohola i cigareta, ali i redovna kontrola kod porodičnog ljekara, potrebna da bi se očuvalo zdravlje. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *