Bijeljina: Košenje ambrozije u toku, iz budžeta izdvojeno 27.000 KM /VIDEO/

Grad Bijeljina izdvojio je oko 27.000 konvertibilnih maraka za košenje ambrozije na javnim površinama, kako u gradskom području, tako i na parcelama u okviru seoskih mjesnih zajednica, saopšteno je iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Gradska uprava u Bijeljini i ove godine izdvojila je sredstva za uništavanje ambrozije na području Semberije a  prema riječima nadležnih košenje ambrozije na području Semberije je u toku  i do sada je izvršeno na površini od oko 180.000 kvadratnih metara.

Zakonska obaveza svih vlasnika i korisnika zemljišta je da ih održavaju a u slučaju ambrozije da je uklanjaju prije perioda cvjetanja od polovine jula do polovine septembra mjeseca.

Planom je predviđeno da se  košenje izvrši na lokacijama u gradu i u seoskom području. Međutim , problem predstavljaju napuštene privatne parcele.

Za nesprovođenje mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije propisane su i kazne.

Ambrozija cvjeta od jula od septembra, a vrhunac doživljava u drugoj polovini avgusta, kada je u zraku najveća koncentracija polena ovog korova.

Radi se o izuzetno opasnom alergenu, od kojeg svake godine,  većina ljudi teško diše, kiše, kašlje i trlja oči. Broj alergičnih na ambroziju, iz godine u godinu, je sve veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *