Bijeljina – Ko će obezbjediti 16 ruku u gradskoj Skupštini ? /VIDEO/

Centralna izborna komisija BiH objavila je konačne rezultate lokalnih izbora u Republici Srpskoj i FBiH. SNSD je u Banja Luci  i Bijeljini  osvojio najviše mandata.  CIK BIH objavila je rezultate i za Bijeljinu, a u gradski parlament ući će 10  stranaka.Savez nezavisnih socijaldemokrata osvojio je najviše  mandata u Skupštini grada.

Savez nezavisnih socijaldemokrata osvojio je u Bijeljini sedam mandata u Skupštini grada, koja ima 31 odbornika. Prema utvrđenim rezultatima lokalnih izbora koje je objavila Centralna izborna komisija, pet mandata pripalo je stranci SDS Semberija – Mićo Mićić, četiri mandata Demosu, a po tri imaju PDP i SDS. Po dva odbornika imaće Socijalistička partija, DNS, Ujedinjena Srpska i SDA-NIP, a jednog Pokret za Bijeljinu – Narodni demokfratski pokret – Prva SDS.

Odborničke mandate  iz SNSD su osvojili:Nedeljko Ćorić, Miroslav Milovanović, Milenko Gajić, Vaso Arsenović, Danijela Đukin, Aleksandar Đurđević i Zlatan Lazarević.

Iz SDS Semberija mandate su osvojili: Ivana Stanišić, Mladen Petrović, Zoran Sofrenić, Danijel Perić i Drago Stajić. Zanimljivo je istaći da je Ivana Stanišić osvojila najveći broj glasova u ovoj stranci i biće jedna od tri žene u gradskom parlamentu na osnovu rezultata.

Iz Demosa mandate su osvojili  Čedomir Stojanović, Milan Dakić, Zoran Pribišić i Boban Jovičević.  

Odbornici iz PDP-a, koji su osvojili mandate u Skupštini grada Bijeljina su:Slaviša Marković, Milan Bujinović i Radosav Đokić.

Iz SDS-a mandate su osvojili:Tomica Stojanović, Mirjana Orašanin i Ilija Radić.

Iz SP odborničke mandate osvojili su:Nedeljko Jović i Vladimir Đokić.

Iz DNS-a  mandate su osvojili:Diko Cvijetinović i Miloš Stanišić.

Iz Ujedinjene Srpske osvojili su mandate:Milan Trninić i Marko Vlačić.

Iz SDA mandate su osvojili Mustafa Gradaščević i Azem Aletović,a iz Pokreta za Bijeljinu mandat je osvojio  Milenko Mitrović. 


U Stranci demokratske akcije zadovoljni su rezultatima. Ostvarili su kako kažu svoj izborni cilj i povećali broj glasova u odnosu na prošle izbore.

Prema konačnim rezultatima CIK-a BIH Ljubiša Petrović novi je gradonačelnik Bijeljine sa osvojenih 24.470 glasova, dok je njegov protiv kandidat Mićo Mićić osvojio 21.374 glasa . Boban Lazić osvojio je 6.214 glasa. Zanimljivo je istaći da je Mićo Mićić osvojio više glasova putem pošte i mobilnih timova u odnosu na protiv kandidate. U strankama koje su podržale Ljubišu Petrovića za gradonačelnika Bijeljine očekuju u narednom periodu saradnju i podršku novoizabranom gradonačelniku.

Lokalna  javnost sa posebnom pažnjom iščekuje rasplet situacije u vezi formiranja nove skupštinske većine u Gradu. Podsjetimo , dan nakon održavanja lokalnih izbora , stranke okupljene oko SNSD-a potpisale su Sporazum o formiranju nove skupštinske većine. Na taj sporazum potpis je stavio i dojučerašnji predsjednik GO DNS-a Diko Cvjetinović , koji je u međuvremenu isključen iz stranke. Kako će DNS ubuduće djelovati na lokalnom nivou , čeka se na potez organa stranke.

Jedan od potpisnika sporazuma je i gradski odbor Stranke demokratske akcije u Bijeljini. Da li je za njih ovaj sporazum i dalje validan ?

Pitali smo ga da li će SDA ostati vjerna potpisanom sporazumu ili su spremni za saradnju sa drugim strankama u ovom slučaju okupljenim oko SDS-a i PDP-a čiji je kandidat za gradonačelnika pobjedio na nedavno održanim izborima ?

Podjele ne želi ni novoizabrani gradonačelnik Bijeljine . Međutim postavlja se pitanje ko će zaista formirati vlast i skupštinsku većinu u Bijeljini. Gradonačelnik  i skupštinska većina predstavljaju suprotstavljene politike. Nedavno je novoizabrani gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio da će nakon preuzimanja dužnosti razgovarati sa svim izabranim odbornicima.

Da SDS radi na formiranju nove većine može se zaključiti i iz posljednjih izjava čelnika ove stranke.

Nema sumnje da  oba politička bloka računaju na formiranje skupštinske većine u Bijeljini. Ko će prvi uspjeti u namjeri  da obezbjedi 16 ruku u gradskoj skupštini biće poznato uskoro, jer bi do kraja ovog mjeseca trebalo da bude održana i sjednica gradskog parlamenta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.