Bijeljina: Istraživanje o BiH – Pomirenje je proces /VIDEO/

Jedinstveno istraživanje o pomirenju u BiH predstavljeno je danas u Bijeljini. Prezentovani su rezultati istraživanja nastali na osnovu rezultata sedmogodišnjeg projekta o procesu pomirenja i izgradnji povjerenja među građanima i narodima Bosne i Hercegovine.

Sedam godina trajalo je istraživanje o procesu pomirenja i izgradnji povjerenja među narodima BiH u kojem je učestvovalo 3.520 ispitanika građana i analiziralo se 77 intervjua vodećih društvenih ličnosti iz 13 gradova u BiH. Autori se nadaju kako će ono pomoći razumijevanju prošlosti i izgradnji zajedničke budućnosti.

Istraživački tim donio je odluku da upravo Bijeljina bude na simboličan način mjesto gdje će rezultati istraživanja biti prvi put cjelovito prezentovati javnosti, zato što na simboličan način, svojom lokacijom, svojim dinamičnim društvenim, političkim, ekonomskim razvojem oslikava ključne rezultate ovog istraživanja.

Jedan od rezultata ovog istraživanja je i onaj da – u BiH nije sve onako kako se čini, a potvrdili su se i uvriježeni stavovi o bh. političarima. I upravo političari imaju najmanje povjerenja građana kada je riječ o pomirenju, što više, u svakodnevnoj retorici izazivaju međusobne mržnje. Istraživanje je pokazalo ono što odavno svi znamo, da je korupcija najveći problem u BiH koji je zarobio institucije sistema.

To je prvi put da se ovoj tematici pristupi s ovolikom naučnom pažnjom: istraživanja su proveli Istraživački tim Sveučilišta u Edinburghu, Centar za empirijska istraživanja religije iz Novog Sada, Centar za empirijska istraživanja religije u BiH, kao i broji stručnjaci iz Edinburgha, Sarajeva, Mostara, Novog Sada, Istočnog Sarajeva.

Istraživački tim je iznjedrio više publikacija i knjiga koje će umnogome pomoći razumijevanju različitih perspektiva društva, kako prošlosti tako i budućnosti, u izgradnji kvalitetnijeg zajedničkog života građana BiH, na osnovu mišljenja i stavova istih tih građana.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *