Bijeljina – Godinu dana nakon lokalnih izbora /VIDEO/

Banjaluka i Bijeljina na posljednim lokalnim izborima dobile su gradonačelnike iz opozicionih redova, ali i skupštinsku većinu koju čine odbornici stranaka na vlasti. 15. novembra 2020. godine Ljubiša Petrović je izabran za Gradonačelnika Bijeljine. Od tada pa do danas dosta se toga dogodilo. Za neke mnogo, a za neke ništa. U narednom prilogu podsjetićemo se na neke od najznačajnijih  izjava  lokalnih političara i gradonačelnika u prethodnih godinu dana.

Godinu dana navršilo se od posljednjih lokalnih izbora u BiH. Najveća iznenađenja dogodila su se u Bijeljini i Banja Luci, gdje su izbornu trku dobili mladi kadrovi opozicije .Ljubiša Petrović u prvom obraćanju medijima poručio je da će biti gradonačelnik svih građana , bez obzira na podjele i razlike. Zasukaćemo  rukave i početi da  radimo u  interesu  svih građana, izjavio je ovo , tada ,  novi gradonačelnik Bijeljine. Kako je rekao politički se angažovao kako bi se izborio za bolji život pojedinca i bolji društveni, socijalni, ekonomski i kulturni položaj svakog građanina.

Od tada do danas mnogo toga se dogodilo. Petrovićevih godinu dana pored ostalog u najvećoj mjeri obilježile su smjene rukovodstva u javnim preduzećima čiji je osnivač Grad , ali i podnošenje više tužbi. U Gradu i danas nisu izabrani načelnici gradskih Odjeljenja kojima danas  upravljaju ovlašteni potpisnici. U više navrata istakao je da će svi započeti projekti u Semberiji biti nastavljeni.Gasifikacija grada , izgradnja javne garaže, eksproprijacija za izgradnju Drinskog nasipa  , te izgradnja dionice auto-puta kroz Semberiju , samo su neki od važnih projekata, rekao je Petrović.

Gradonačelnik  i skupštinska većina predstavljaju suprotstavljene politike. Ko blokira razvoj Bijeljine?  Skupštinska većina navodi da to radi gradonačelnik, a on tvrdi  da  projekte u gradu blokira aktuelna  većina.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornik SNSD-a Aleksandar Đurđević je u jednom od posljednjih obraćanja istakao da skupštinska većina ne  blokira grad , te da odbornici SNSD-a ne opstruišu rad gradske uprave, već žele da loše prakse isprave  i da u dijalogu sa Gradskom upravom dođu do najboljih rješenja.

U SNSD-u najvećoj stranci u Koaliciji “Dogovor za Bijeljinu”  smatraju da se gradonačelnik nije snašao u svojoj ulozi.

Navršilo se godinu dana od lokalnih izbora, a za to vrijeme Gradska uprava Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom nije realizovala ni jedan projekat u gradu, što nije dobro, izjavio je Nedeljko Jović, odbornik Socijalističke partije u Skupštini Grada. Jović ističe da skupštinska većina ne  opstruiše razvoj grada.

U vladajućoj Koaliciji u Bijeljini kažu da su na njihov prijedlog usvojene brojne važne odluke za bolji život građana od povećanih izdvajanja za poljoprivredu,zapošljavanje ,  subvencija za novorođenčad i djecu predškolskog obrazovanja.

U međuvremenu više puta se u javnosti pominjao i opoziv gradonačelnika Bijeljine. Najviše rukovodstvo SNSD-a i predstavnici koalicije “Dogovor za Bijeljinu” pozvali su u oktobru mjesecu bijeljinskog gradonačelnika Ljubišu Petrovića da što prije otkloni sve zastoje i blokade u gradu ili će odlučiti o pokretanju pitanja njegovog opoziva. Odluka ni do danas nije poznata javnosti.

Banjaluka i Bijeljina na posljednim lokalnim izborima dobile su gradonačelnike iz opozicionih redova, ali i skupštinsku većinu koju čine odbornici stranaka na vlasti.  I Petrović ali  i predstavnici Koalicije “Dogovor za Bijeljinu” tvrde da rade u interesu građana. Uvijek smo se zalagali za razvoj Bijeljine poručuju.

Izvjesno je da će politička scena u Bijeljini i u narednom periodu biti turbulentna i postavlja se pitanje kako će se to odraziti na funkcionisanje Grada ali i same građane.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *