BiH: Od zaraze koronavirusom preminulo šest osoba, 274 novozaraženih /VIDEO/

U poslednja 24 časa, u Republici Srpskoj na virus korona testirano je 436 uzoraka, a infekcija je potvrđena kod 91 lica.Riječ je o 48 muških i 43 ženske osobe.

Prema mjestu prebivališta 24 osobe su iz Banjaluke, 12 iz Doboja, 10 iz Trebinja, sedam osoba je iz Gacka, po pet iz Bijeljine i Bileće, četiri osobe su iz Kozarske Dubice, po tri su iz Teslića i Šamca, po dvije osobe su iz Modriče, Prijedora i Ribnika i po jedna osoba je iz Berkovića, Vlasenice, Vukosavlja, Dervente, Donjeg Žabara, Kneževa, Laktaša, Lopara, Ljubinja, Petrova, Srpca i Šipova.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Na području Federacije BiH u posljednja 24 sata preminule su četiri osobe: jedna žena u Mostaru (1950), muškarac iz Konjica (1952) , žena iz Bugojna (1929) i muškarac iz Živinica (1954). Od posljedica zaraze koronavirusom ječe je  preminuo pripadnik Deminerskog bataljona OS BiH u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

U mostarskoj bolnici preminula dva pacijenta, 22 novozaraženih u HNK. U protekla 24 sata, u Federaciji BiH na virus korona testiran je 1.161 uzorak, a infekcija je potvrđena kod 183 lica.

Zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini sve teže podnose pritisak zbog alarmantnog širenja koronavirusa. Nedostaju medicinska oprema, prostor i zdravstveni radnici. Bolnice i klinički centri u RS imaju dovoljno medicinske opreme, no problem je nedostatak osoblja. Posebno u vrijeme godišnjih odmora, kaže ministar Alen Šeranić.

Da je nedisciplina građana knjuč za pogoršanje epidemiološke situacije u BiH saglasni su epidemiolozi. Kakav će biti dalji razvoj situacije, i hoće li sadašnje preporuke biti naredbe uz pojačano djelovanje inspekcijskih organa, zavisi od svakog pojedinca, kažu stručnjaci.

A evo šta kažu građani BiH , koliko poštuju mjere zaštite i da li nose maske ?

U bijeljinskoj Kovid bolnici, hospitalizovan je 31 bolesnik. Pet (5) bolesnika je na respiratorima, od kojih su dva (2) bolesnika, starije životne dobi,  intubirana, a troje je na neinvazivnoj mehaničkoj potpori.  Većina hospitalizovanih  se nalazi na stalnoj kiseoničkoj terapiji, a jedan bolesnik  je na visokom protoku  kiseonika .

Stanje hospitalizovanih na intenzivnoj njezi u Kovid bolnici je veoma teško i složeno. Dva (2) bolesnika su životno ugrožena. Radi se o osobama starije  životne dobi, sa komorbiditetima, saopšteno je jutros na sastanku Kriznog štaba Bolnice.

Prema informaciji Instituta za javno zdravstvo RS u Bijeljini je za protekla 24 sata registrovano pet (5) novozaraženih virusom korona. Negativan je PCR test za porodilju i novorođenče  koji su boravili u izolaciji, te su nakon obavljenih kontrolnih pregleda pušteni kući.

Epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna.

Komentari: