“BiH nije spremna da ide u popis stanovništva” /VIDEO/

U domaćim političkim krugovima u posljednje vrijeme se sve više spekuliše da li će i kada biti novog popisa stanovništva u BiH, a demograf i profesor Stevo Pašalić podvlači da je bolje da popisivači i ne izlaže ponovo ne teren, ako će sve biti kao 2013. godine.

Iako su zemlje Evrope i regiona odavno započele pripreme za novi popis stanovništva 2021. godine, u BiH očekuju da će popisivači izaći na teren do kraja 2023, odnosno nakon deset godina od posljednjeg popisa koji je bio propraćen velikim problemima, posebno zbog insistiranja Bošnjaka da oko 196.000 ljudi iz inostranstva bude uvedeno kao stalno stanovništvo.

Demograf Stevo Pašalić istakao je da su za realan i pravedan popis stanovništva potrebni spremnost i uređeni zakoni, za šta mi sada nismo još spremni.

Pašalić ukazuje da popis stanovništva sadrži obaveznih 40 pitanja da bi ti podaci bili uporedivi među zemljama svijeta. Pored toga postoji i set dopunskih pitanja koji svaka zemlja može prema svojoj specifičnosti da odredi. Mi smo se opredjelili za nacionalno izjašnjavaje, što je u BiH i neophodno, kaže Pašalić i ukazuje da mnoge zemlje to pitanje nemaju kao obavezno pa čak ni kao dopunsko. On je naveo da je zaključna godina u novoj popisnoj dekadi, koja je nastala, 2023. godina, ali da je očigledno da BiH nije spremna da ide u taj posao ove godine.

Danas praktično imamo dvojne podatke. Srpske, i od BiH – istakao je Pašalić. Prema njegovim riječima,    kada struka dobije pogrešan ukupan broj, nastavak lanca grešaka je neminovan, ukazujući da je potrebna slika realnog stanja.

Nismo jedini koji gubimo stanovništvo, ali nam treba stvarna brojka da bi mogli da kreiramo neke mjere da sačuvamo šta imamo”, istakao je Pašalić.

“Priča se o zakonu u parlamentu BiH, ali prvo treba analizirati popis iz 2013. godine, kako nam se ne bi ponovile iste greške i da ne bacamo novac”, upozorio je Pašalić.

Pašalić smatra da je apsurd da se i danas u raspodjeli funkcija koriste podaci iz 1991. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *