Bh. firme brzo se vratile na kosovsko tržište

Da su preduzeća iz BiH ponovo našla put do kupaca u samoproglašenom Kosovu, govore i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, gdje je za deset mjeseci ove godine izvezeno više robe, u vrijednosti preko 46 miliona KM, nego godinu ranije.

“Za deset mjeseci ove godine iz BiH je na tržište Kosova izvezena roba u ukupnoj vrijednosti od 58.416.300, što je više za 46.032.116 KM u odnosu na isti period lani”, rekli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodaju da je evidentno da je u ovoj godini izvoz na tržište Kosova povećan, što je prije svega rezultat tamošnjeg ukidanja zabrane uvoza sa tržišta BiH.

Kada je u pitanju izvoz, na kosovsko tržište iz BiH je plasirano najviše gvožđa i čelika i to u vrijednosti od 11,3 miliona KM, zatim prerađevina od mesa i to 7,1 miliona, potom drveta i proizvoda od drveta vrijednosti oko četiri miliona, kao i mlijeka i pavlake u ukupnoj vrijednosti 2,8 miliona KM. 

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je na domaće tržište za deset mjeseci ove godine iz samoproglašenog Kosova stigla roba vrijedna 13,39 miliona KM. 

Kad je u pitanju uvoz u BiH, prednjače proizvodi od gvožđa i čelika, koža i voda. 

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, kazao je da se firme iz cijele BiH vraćaju na tržište Kosova.

“Rast od 46 miliona KM je veoma bitan, posebno u ovom vremenu krize izazvane pandemijom virusa korona, kada definitivno imamo smanjeno poslovanje privrede, tako da su ovakvi pomaci dobrodošli. Očekujemo da se u narednom periodu dodatno poveća izvoz”, kazao je Blagojević.

Dodao je da je ohrabrujuće da se i pored svih izazova vraćamo na mjesto koje smo imali prije uvođenja taksa.

“Nadamo se da će vrijednosti izvoza nastaviti da raste i da će premašiti ranije iznose”, kazao je Blagojević. 

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je za “Nezavisne” da su se nakon ukidanja taksa ipak uspjeli očuvati interesi bh. firmi koje izvoze na tržište samoproglašenog Kosova.

“To pokazuje činjenica da je za veoma kratak period od ukidanja taksa izvoz umnogome povećan, odnosno da su se domaća preduzeća brzo vratila na izgubljeno tržište”, kazao je Jašarspahić. 

Iz prnjavorske firme “Komerc mali”, jednog od najvećih izvoznika, kažu da je po ukidanju taksa izvoz na Kosovo počeo normalno da funkcioniše.

“Počeli smo izvoziti nakon što su takse ukinute, tako da možemo reći da se naše preduzeće sigurno vratilo na tržište Kosova”, kazali su iz ovog preduzeća. 

Dodaju da za vrijeme taksa ništa nisu mogli da izvoze te da su im ruke bile vezane. 

“Zadovoljni smo time kako je naša roba prihvaćena na inostranim tržištima”, kazali su iz ove firme i dodaju da nemaju poteškoća prilikom izvoza zbog pandemije virusa korone. 

Podsjetimo, Kosovo je u novembru 2018. godine uvelo takse na uvoz robe iz BiH, a one su ukinute tek 31. marta ove godine. Prije uvođenja taksa godišnji izvoz na Kosovo bio je vrijedan do 160 miliona maraka.

Top izvozni proizvodi za deset mjeseci
ProizvodVrijednost KM
Šipke od željeza ili nelegiranog čelika samo kovane11.317. 515 6
Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi od mesa, drugih klaoničkih proizvoda ili krvi7.198.485  
Toplo valjana žica od željeza ili nelegiranog čelika7.050.234
Drvo obrađeno po dužini pilanjem, glodanjem ili rezanjem4.083.281 
Lijekovi3.119.063 
Mlijeko i pavlaka, nekoncentrisani i bez dodatog šećera2.837.403 

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *