Automobili još skuplji u narednoj godini

Zbog rasta cijena sirovina, ali i rasta cijene radne snage, i u narednoj godini se očekuju veće cijene automobila, polovnih i novih, ističu naši sagovornici iz auto-industrije.

Naime, Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kazao je za “Nezavisne” da rastu svi ulazni parametri, od repromaterijala do cijene rada, a ne zna se ni šta će biti sa električnom energijom.

“Inflacija je još uvijek visoka, pretpostavka je da će doći do povećanja cijena automobila u Evropskoj uniji pa će se to onda lančano prenijeti na naše tržište”, kazao je Ćorić.

Istakao je da će cijene zavisiti i od strukture uvoza, odnosno koliko će biti novih, a koliko polovnih.

“Bez obzira, ako poskupe novi automobili, odmah će to u lancu uticati da dođe i do većih cijena polovnih vozila”, kazao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, cijena automobila će zavisiti i od kupovne moći bh. stanovnika, odnosno od potražnje,  da li će ona podizati ili spuštati cijenu automobila.

“Ali kako trenutno stoje stvari, strah je od  poskupljenja svih proizvoda, od  robe široke potrošnje, tako da sve prognoze govore da će i u narednoj godini doći do većih cijena automobila”, kazao je Ćorić.

Pojasnio je da će, ukoliko dođe do  rasta cijene novih vozila, poskupjeti i polovna jer, kako kaže, ako neko kupuje auto koji je skuplji, težiće i da stari proda po većoj cijeni.

“Nova auta su izuzetno skupa za kupovnu moć naših stanovnika, za neke čak i  nedostižna”, kazao je Ćorić i istakao da će se onda bh. građani odlučiti za kupovinu polovnih vozila, koja će zbog povećane potražnje “biti na cijeni”.

“Iako smo očekivali da će doći do pada cijena vozila zato što je Evropska unija došla do novih auta, cijene polovnih vozila  se još uvijek drže na visokom nivou”, kazao je Ćorić.

Haris Muratović, brand manager MOON (Porsche BH), kazao je za “Nezavisne novine” da  se  u narednoj godini očekuje rast cijena  automobila.

“Očekuje se blagi rast cijena, po mome ubjeđenju, jer je usporena potražnja za vozilima na evropskom tržištu. S druge strane, cijene sirovina, radne snage i ostali troškovi logistike su u konstantnom porastu”, pojasnio je Muratović i dodao da su očekivanja da će i naredna godina proteći u blagom rastu cijena uslovljenim inflatornim poskupljenjima.

Iz auto-kuće “Auto plus” Banjaluka kazali su da još uvijek nisu dobili nove cjenovnike, ali se očekuje rast cijena novih modela vozila.

“Svaki novi model malo poskupi jer se poveća oprema u njemu, ali i zbog usklađenosti sa Evropskom unijom”, kazala je Tatjana Đurić iz ovog salona i dodala da se ne očekuje neki veliki rast cijena vozila.

Dodala je da je u protekle dvije godine konstantno rasla cijena automobila.

“Manjak određene količine vozila uticao je da je i cijena polovnih vozila u prethodnom periodu rasla”, kazala je Đurićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *