Auto-put Sarajevo – Beograd: Problem trasa kroz Brčko /VIDEO/

U Sarajevu je održan sastanak zvaničnika Republike Srpske, BiH i Federacije BiH o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd.

Na sastanku ministra komunikacija i transporta  sa entitetskim premijerima, predstavnicima Brčko Distrikta, te direktorima Autoputeva RS i Autocesta FBiH, ključno pitanje je bilo kuda će ići trasa kroz Brčko. Konačna odluka o izboru trase autoputa Beograd-Sarajevo kroz Brčko pripada distriktu i tu je trenutno problem jer se vlasti nisu mogle dogovoriti oko predloženih trasa, kazao je ministar Vojin Mitrović.

Gradonačelnik Brčkog Esad Kadrić u narednim danima treba da organizuje sastanak da se imenuju nosioci ispred entiteta i definiše datum kada će se sastati i razmotriti varijante za dionicu auto-puta Sarajevo-Beograd koji prolazi kroz Brčko, zaključak je sastanka.

Konačna odluka o izboru trase kroz Brčko pripada distriktu, naglasio je Mitrović i naveo da za finasiranje ovog dijela auto-puta postoji interes i Republike Srpske i FBiH.

Govoreći o projektu izgradnje autoputa Mitorvić je rekao da je ministarstvo na čijem je čelu uradilo svoj posao. Na samoj trasi auto-puta od Rače prema Sarajevu Republika Srpska je uradila svoj dio posla koji se odnosi na dvije etape a to su Rača-Bijeljina i Bijeljina- Brčko.

Kada je u pitanju finansiranje auto-puta, Mitrović je rekao da je sporazumom sa Turskom predviđeno da Turska finansira, ali da to nije baš tako.

Izgradnja mosta u Rači preko Save napreduje dobrom dinamikom i procjenjuje se da će radovi biti završeni u septembru iduće godine, što praktično znači da će most biti završen dvije godine prije predviđenog roka.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *