Apel građanima da se zaštite tokom velikih vrućina

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske apelovalo je da građani narednih dana, kada se očekuje izuzetno visoka temperatura, vode računa o mjerama predostrožnosti i zaštite koje se mogu preduzeti.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da visoka temperatura vazduha može uticati na većinu građana, zbog čega se svima preporučuje da što je moguće manje vremena provode na otvorenom, na suncu, a posebno u najtoplijem periodu dana od 10.00 do 17.00 časova.

Savjetuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti.

Ove preporuke posebno se odnose na trudnice, starije osobe i osobe koje imaju hronična oboljenja, kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem.

U slučaju pojave težih tegoba, obavezno se treba javiti ljekaru.

Prilikom izlaska vani, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kad god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji laganiji obroci tokom dana, kao i korištenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Ministarstvo zdravlja posebno apeluje na roditelje da u ovom periodu zaštite djecu tokom boravka napolju, odnosno da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature, a posebno da obrate pažnju na opasnost od ostavljanja djece u parkiranim vozilima, čak i nakratko.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *