Alijansa ide ritmom koji želi BiH /VIDEO/

O pripremama za predstojeći samit NATO-a u Madridu i sjednicu Savjeta bezbjednosti UN u novembru, čija će tema biti produženje mandata misije EUFOR-a u BiH, razgovarano je danas u Sarajevu. Odnosi NATO-a i BiH su zadovoljavajući, onakvi kakve BiH želi, izjavio je zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i bezbjednosnu politiku Havijer Kolomina.

Kolomina je podržao i misiju Eufora u BiH, za koju smatra da treba da se nastavi.

 On je naveo da NATO s pažnjom prati odluke koje donose Švedska i Finska, napomenuvši da taj vojni savez ima politiku otvorenih vrata, uz tvrdnju da “donosi bezbjednost u evroatlantskom području”.

Nakon što su Finska i Švedska službeno podnijele zahtjev za ulazak u NATO, potrebna ratifikacija mogla bi potrajati godinu dana – a Turska prijeti vetom. I hrvatski predsjednik Zoran Milanović je u posljednje vrijeme nekoliko puta naglašavao da Hrvatska ne bi trebala dati saglasnost ulasku Finske i Švedske sve dok se ne riješi status Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas saveznike u NATO-u da poštuju zabrinutost Ankare u vezi sa pristupanjem Finske i Švedske Alijansi.Predsjednik Turske je naglasio da Švedska ne treba da očekuje da će Ankara odobriti zahtjev za učlanjenje u NATO “bez vraćanja terorista”. Erdogan je napomenuo da je NATO bezbjednosna formacija i organizacija, te da ne može reći “da” kada se Alijansa lišava sigurnosti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.